Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Tvrdík nevylučuje trestní oznámení kvůli uvolněným lodím
 
      Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nevylučuje, že by mohlo být podáno trestní oznámení kvůli nákladním lodím, které se při záplavách uvolnily na Labi. Ve středu a ve čtvrtek se na dolním toku rozbouřeného Labe uvolnilo nejméně 13 lodí.

 
Některé z nich speciální jednotky potopily pomocí trhavin. Při odstřelu zahynul jeden člověk. Jedna loď poškodila železniční a silniční most v Děčíně, ostatní se podařilo ukotvit. Na okamžitou reakci měla armáda a policie pouze několik desítek minut. Proto bylo téměř vyloučené nasazení těžké techniky, která by lodě potopila ze břehu, uvedl Tvrdík.

"Měli jsme ale také připravenu alternativu potopení ze vzduchu prostředky protivzdušné obrany. Byli připraveni stíhači a bojové vrtulníky, ale potopení střelbou se jevilo jako daleko složitější a zejména pro obyvatele nebezpečnější," vysvětlil ministr obrany. Poznamenal, že ministr vnitra Stanislav Gross jako předseda Ústředního krizového štábu zvažoval několik variant likvidace lodí, z nichž jedna byla nakonec uplatněna. To, že se lodi utrhly, považoval krizový štáb podle Tvrdíka za neuvěřitelné. "Ministr vnitra, já i další činitelé jsme dostali potvrzení, že vše je v pořádku... Myslím, že to bude ještě předmětem podrobné analýzy a nemohu vyloučit ani trestní oznámení," řekl Tvrdík Právu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>