Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Británie poskytla Rusku pomoc na bezpečnost jaderných ledoborců
 
      Británie poskytla Rusku finanční dar v hodnotě 700.000 liber, tedy asi 35 milionů korun, k zajištění bezpečnosti dvou ruských ledoborců na jaderný pohon. Uvedl to dnes v Londýně nejmenovaný vládní zdroj.

 
Peníze pocházejí z nadace založené v červenci 2000, jejíž snahou je přispět k obnově životního prostředí v oblasti jaderných zařízení provozovaných na území někdejšího Sovětského svazu. Jde především o demontáž asi stovky jaderných ponorek, zajištění bezpečného uložení vyhořelého jaderného paliva a zabezpečení nejpřísnějších podmínek pro nakládání s plutoniem. Nadaci se na tento účel podařilo shromáždit již 84 milionů liber.

"Nynější mezinárodní klima jaderné bezpečnosti musí dostat nejvyšší prioritu a já osobně jsem odhodlán přispět ke zlepšení v tomto směru všude, kde je to nezbytné," zdůraznil britský ministr energetiky Brian Wilson při návštěvě v litevském Vilniusu. Bezpečnostní vylepšení mají na oba ledoborce provozované ruskou severomořskou civilní flotilou instalovat loděnice v Murmansku

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>