Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do vraku Tricolory narazila v Lamanšském průlivu nákladní loď
 
      Do vraku norského plavidla Tricolor, který od soboty leží na mělkém dně v Lamanšském průlivu, narazila včera další nákladní loď. Informovala o tom britská pobřežní stráž.

 
Podle informací, které agentura AFP získala od námořního úřadu v britském přístavu Dover, jde o loď Nicola o výtlaku tři tisíce tun plující pod vlajkou Nizozemských Antil. "Plavidlo se zakleslo do vraku a bude ho možné vyprostit až při příštím přílivu," cituje agentura zdroj.

Norská nákladní loď Tricolor přepravující z Belgie do Británie 2862 osobních automobilů luxusních značek se potopila v noci z pátku na sobotu po střetu s bahamským plavidlem Kariba. K nehodě došlo asi 50 kilometrů od britských břehů. Zatímco těžce poškozená Karina dokázala doplout do přístavu v Antverpách, Tricolor se po několika hodinách potopila. Podle odborníků je náklad v hodnotě téměř jeden a půl miliardy korun, tvořený vozidly BMW, Volvo a Saab, na odpis.

Loď spočívá v hloubce asi 25 metrů a záchranáři zkoumají, jak ji odstranit. Obě plavidla se v noci na sobotu srazila za husté mlhy. Čtyřiadvacetičlenná norská posádka se zachránila krátce předtím, než jejich loď Tricolor zmizela pod hladinou. Vzápětí po kolizi britské námořní úřady daly najevo krajní znepokojení, že by se vrak norské lodi mohl stát příčinou další kolize. Tricolor nyní leží na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě, kterou křižují nesčetná plavidla plující do evropských přístavů. Včera se tedy britské obavy naplnily, naštěstí bez obětí na lidských životech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>