Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Po kolizi lodí belgické úřady nevydávají žádné zvláštní varování
 
      Kvůli střetu turecké lodi naložené motorovou naftou s vrakem norského plavidla Tricolor v Lamanšském průlivu nehodlají belgické úřady prozatím vydávat žádné zvláštní varování.

 
Stav tankeru Vicky není navzdory srážce s Tricolor nijak dramatický, prohlásil guvernér belgické provincie Západní Flandry Paul Breyne. Turecký tanker po středeční kolizi zakotvil poblíž belgického pobřeží. Belgické úřady tvrdí, že vezl 70.000 litrů motorové nafty, nikoli vysoce hořlavý kerosin, jak se uvádělo doposavad. Přepumpování nákladu na jinou loď není nyní možné kvůli situaci na moři. Po nárazu sice v tankeru vznikly trhliny, stav plavidla je ale stabilní a prozatím není třeba přijímat žádná opatření na ochranu životního prostředí, uvedl guvernér.

"Není žádný důvod k panice," podotkl. Vicky je již druhá loď, která do norského vraku narazila. Toto plavidlo s nezpevněnou kostrou vyrobené v roce 1981 a pronajaté tureckým námořním dopravcem směřovalo z belgických Antverp do New Yorku. Do vraku Tricoloru Vicky narazila z východní strany, ačkoli francouzská pobřežní stráž její posádce signalizovala, že se k tomuto vraku blíží. Místo, kde je vrak potopen, je označeno světelnými bójemi a ohraničeno třemi loděmi. Loď Tricolor se potopila 14. prosince a na palubě měla mimo jiné 2862 nových automobilů. Nyní leží v hloubce necelých 30 metrů na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě, kudy plují plavidla využívající evropských přístavů. Z nádrží lodě Tricolor, v nichž bylo na 2000 tun ropy, již byla třetina odčerpána.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>