Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Irácké bitevní lodě kotví uprostřed základny
 
      Každý den posádka dvou nejmodernějších válečných lodí Saddáma Husajna obleče pečlivě vyžehlené uniformy, vztyčí vlajku na stožár a přejede hledáčky zbraní v pomalém oblouku podél horizontu, který se rýsuje kolem - kolem jedné z nejvýznamnějších námořních základen NATO v blízkosti italského Janova. Ačkoli blízko kotví americká a britská vojenská plavidla a ponorky, italští hostitelé vycházejí Iráčanům maximálně vstříc, píše britský zpravodaj listu The Telegraph ze základny La Spezia.

 

Pýcha Saddámova vojenského námořnictva - dvě 240 stop dlouhé korvety, které v Itálii uvěznilo zbrojní embargo - dostávají denně dodávky čerstvého masa, potravin a čerstvě napečených rohlíčků, stejně jako stálou dodávku elektrické energie. Ovšem minulý týden začaly přicházet první známky toho, že iráčtí vetřelci vyzbrojení 76milimetrovými děly a raketomety začínají vzbuzovat obavy. Když italský premiér Silvio Berlusconi připojil podpis pod článek osmi evropských představitelů vyzývající k podpoře americké politiky vůči Iráku, mluvčí italského námořnictva připustil: "Naprosto netušíme, co s nimi máme dělat. Před Vánocemi jsme žádali tři ministerstva v Římě o směrnice, jak postupovat, ale nedostali jsme žádnou odpověď. Nemáme z toho vůbec dobrý pocit. Je to všechno takové divné."

Korvety jsou uvězněné na druhé největší italské námořní základně už 17 let od chvíle, kdy italská loděnice dokončila první dvě z celkem jedenácti lodí, které si za 1,2 miliardy liber (60 miliard korun) objednala irácká vláda. Ale ve chvíli, kdy byly korvety oficiálně předány, dozvěděl se Irák, že si je nemůže odvézt kvůli zbrojnímu embargu, jež na něj bylo uvaleno během irácko-íránské války a později prodlouženo. Jedna z korvet je nyní ve vojenském suchém doku, kde se podrobuje nutným opravám, které jí zařídilo italské vojenské námořnictvo za "speciálně směšně nízkou cenu".

La Spezia slouží jako středisko NATO se specializací na podvodní balistiku a testovací centrum vrtulníků AH-101, které společně vyvíjí Británie a Itálie. Staví se tu také nová generace ponorek NATO. Do války v Perském zálivu irácká posádka i s rodinami obvykle bydlela na pobřeží. Nyní dvanáct mužů posádky obou lodí, kteří jsou z Iráku pravidelně střídání, spí radši na lodích, ale místní obyvatelé kolem základny je dobře znají. "Ale jo, znám je," říká majitel baru Pink Benny, který je jen přes silnici za základnou. "Chodili sem docela pravidelně, jsou moc milí, ale poslední dobou se stáhli do sebe."

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>