Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Loděnice ČSPL u Chvaletic na Pardubicku jde do dražby
 
      Loděnice Československé plavby Labské (ČSPL) u Chvaletic na Pardubicku jde do dražby. Dražit se budou 15. února nejenom pozemky a budovy, ale také například zásoby, technika a další movitosti.

 
Minimální požadovaná cena za majetek, který je součástí konkurzní podstaty ČSPL je 25 milionů korun. Znalec cenu draženého majetku odhadl na 51 milionů korun.

Hlavní část draženého závodu byla zprovozněna převážně v letech 1987 až 1990. Areál byl postaven hlavně pro opravu lodí, které dopravovaly uhlí do místní chvaletické elektrárny. Loděnice v minulosti bývala jedním z největších zaměstnavatelů Chvaletic a okolí. "Pracovaly zde asi dvě stovky lidí," informoval pracovní úřad v Pardubicích. V současnosti si převážnou část areálu pronajímá firma Veramar Limited, jejíž specializací je výstavba námořních lodí. Pro Veramar pracovalo koncem uplynulého roku podle pracovního úřadu asi 65 lidí.

Představitelé firmy se ke svým záměrům ve chvaletické loděnici odmítli vyjádřit. Český rozhlas koncem uplynulého roku informoval, že firma Veramar chce areál loděnice koupit a výrobu v něm naplno rozjet. Osud areálu loděnice zajímá také chvaletickou radnici. "Ať již loděnice získá kdokoli a dělat zde bude cokoli, důležité je, aby z toho měli užitek naši občané," řekla starostka města Blanka Zaklová. Okolí Chvaletic totiž patří v rámci Pardubicka k nezaměstnaností nejvíce postiženým oblastem. Samotné Chvaletice vykázaly koncem ledna téměř desetiprocentní míru nezaměstnanosti.

ČSPL je v konkurzu od srpna 2001. Konkurzního správce ČSPL se ČTK oslovit nepodařilo. Do konce uplynulého roku inkasoval za prodej funkčních částí podniku 261,1 milionu korun. Návrh na konkurs podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dlužil bankám přes 700 milionů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>