Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Loděnici ČSPL u Chvaletic na Pardubicku vydražila skupina B.G.M.
 
      Loděnici Československé plavby Labské (ČSPL) u Chvaletic na Pardubicku pravděpodobně skončí ve vlastnictví jedné z firem skupiny B.G.M., jejíž zástupci dnes areál vydražili za 25,3 milionu korun. Dražby se v Děčíně zúčastnily dva subjekty, konečná cena překročila minimální požadovanou o 300.000 korun.

 

Vydražitel má nyní tři měsíce na to, aby loděnici zaplatil. Pokud se tak nestane, dražba se bude opakovat, řekl konkurzní správce ČSPL Aleš Klaudy. Klaudy předpokládá, že pokud skupina B.G.M. loděnici získá, bude ji i nadále z větší části využívat společnost Veramar.

Tato firma, jejíž specializací je výstavba námořních lodí, u Chvaletic na základě nájemních smluv podniká i dnes. Skupina B.G.M by za více než 25 milionů korun neměla získat pouze nemovitosti, ale také například zásoby a techniku. Jestliže B.G.M. vydražený majetek zaplatí, loděnice nebude jejím prvním majetkem na východě Čech. Skupina například v Pardubickém kraji ovládá výrobce dřevoobráběcích strojů a upínacího nářadí TOS Svitavy a textilku Evonu Chrudim. Hlavní část chvaletické loděnice byla zprovozněna převážně v letech 1987 až 1990. Areál byl postaven zejména pro opravu lodí, které dopravovaly uhlí do místní chvaletické elektrárny.

Loděnice v minulosti bývala jedním z největších zaměstnavatelů Chvaletic a okolí. "Pracovaly zde asi dvě stovky lidí," informoval pracovní úřad v Pardubicích. Pro Veramar zde podle pracovního úřadu koncem uplynulého roku pracovalo 65 lidí. ČSPL je v konkurzu od srpna 2001. Návrh na konkurz podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkurzu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dlužil bankám přes 700 milionů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu. Klaudy předpokládá, že prodej ČSPL by mohl vynést zhruba 400 milionů korun. Dosud získal kolem 340 milionů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>