Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ohrožení v oceánu?
 
      Kožatky velké přežily dinosaury, ale možná nepřežijí člověka.Kožatkám velkým, největším želvám planety, které přežily dinosaury, hrozí vyhubení, nezmění- li se rybářské praktiky.

 
Podle odborníků na život v oceánech, kteří se sešli na výroční konferenci v Denveru, může tato vzácná zvířata zachránit jen nová mezinárodní rybářská dohoda. Tato dvou až třímetrová zvířata schopná nořit se až kilometr pod hladinu moří, ohrožují především posádky lodí lovící tuňáky a mečouny.

Profesor Larry Crowder z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně řekl BBC, že v minulých 20 letech se populace kožatek snížila o 90 procent. Želvy se podle něj zachycují v rybářských sítích. Některé lodě táhnou až šedesátikilometrové sítě s tisíci háčků. Rybáři lovící tuňáky a mečouny do světových oceánů podle Crowderových propočtů denně noří až čtyři miliony háčků. Želvy přilákané návnadami se na nich zachycují nebo se zamotají do ok sítě.

Území oceánů, v nichž se kožatky pohybují, sahá od 50. stupně jižní po 50. stupeň severní šířky. "Připevníte-li satelitem identifikovatelnou známku želvě v kalifornské zátoce Monterey, můžete ji příště zachytit u Indonésie," tvrdí Crowder. Ochrana těchto zvířat by byla v rámci úprav národní rybářské legislativy jednotlivých zemí neúčinná. "Tyto organismy jsou tu 100 milionů let. Přežily dinosaury a nyní hrozí, že nepřežijí nás," řekl účastníkům konference Crowder.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>