Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Stát vyhrál spor s plavbou v konkurzu o doky v Hamburku
 
      "Usnesení ještě nepřišlo, ale rozhodně se proti vyloučení majetku z konkurzní podstaty odvoláme k vrchnímu soudu," řekl konkurzní správce Aleš Klaudy. Je totiž přesvědčen, že nemovitosti a další majetek v Německu patří do správy firmy.

 
Plavba chtěla v mimosoudním vyrovnání od ministerstva dopravy za majetek v Hamburku 50 milionů korun. Stát navrhoval 20 milionů korun. Jako přijatelnou cenu nakonec věřitelé se správcem určili 33 milionů korun. "Ministerstvo nám ale vzkázalo, že o dohodu nemá zájem," uvedl Klaudy. Majetek v Hamburku ocenili odhadci v roce 2001 na 350 milionů korun. O tuto částku bude správce v případě neúspěchu u soudu žalovat Fond národního majetku. Byl to vklad do základního kapitálu, který nám fond musí zaplatit, vysvětlil Klaudy.

Pokud vrchní soud potvrdí rozhodnutí krajského soudu, správce se chystá dovolat k Nejvyššímu soudu. "Se sporem půjdeme třeba i do Štrasburku," řekl. Konkurzní správce zvažuje i to, zda na majetek plavby v Hamburku bude iniciovat vyhlášení dílčího konkurzu v Německu. Z majetku ČSPL chce správce ve výběrovém řízení nabídnout k prodeji ochranný přístav v Rozbělesích na Děčínsku a infrastrukturu vodní cesty, za kterou požaduje od státu deset milionů korun. Tento majetek se výhradně vztahuje k lodní dopravě a nelze ho využít ke komerčním účelům, řekl Klaudy. Akciová společnost Československá plavba labská vznikla v roce 1992. O osm let později ministerstvo dopravy zpochybnilo privatizaci firmy a v roce 2001 soud na společnost prohlásil konkurz. Rejdaři, kteří plavbu opustili, založili vlastní akciovou společnost ČSPL. Od Československé plavby labské odkoupili značku ČSPL, část majetku a převzali 140 lodí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>