Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U Pohanska vzniká dřevěná loď, která plavbou oslaví vstup do EU
 
      U Pohanska u Břeclavi sochař Vít Novotný vytváří dřevěnou loď, která 1. května svou plavbou oslaví vstup země do EU. Základ plovoucí sochy bude z jednoho kusu dřeva - bílého topolu.

 
Projekt zastřešuje Slovenské technické muzeum, které má již ve svých sbírkách předchozí Novotného dílo - dřevěný kabriolet. Loď popluje třemi státy s mezinárodní posádkou. "Bude vystavována, podobně jako auto, všude tam, kudy pojede. Galerií ji bude řeka a plavba malým happeningem," uvádí text k projektu. Novotného projekt oslavy EU je starý již čtyři roky a byl původně určen pro Vltavu. Po povodních však Vltava dostala jiný význam a navíc nevede přes žádnou hranici, tvrdí autoři. Loď bude vyrábět metodou starých cikánů, kteří takto vyráběli dlabané necky. Původně měla být loď pro jednoho, ale kvůli osamocení a větší pestrosti posádky ji nakonec Novotný staví pro víc lidí. Stabilitu by měly zajistit také dřevěné plováky po bocích lodi.

Loď EU 1. května vypluje po řece Dyji z Břeclavi, poté po řece Moravě se v Děvínské Nové Vsi napojí do Dunaje a přes Bratislavu popluje dále směrem na Komárno a Štúrovo. Topol, ze kterého Novotný loď vytváří, byl pokácen počátkem měsíce v lužním lese polesí Soutok u Lanžhota. Území je chráněné, ale umělcovi spolupracovníci ho mohli pokácet vzhledem k tomu, že byl takzvaně "mrtvý na stojato" a okusovali v tomto území přemnožení bobři. Novotný se před dvěma lety proslavil svým vyřezávaným dřevěným kabrioletem, do kterého umístil motor a zařízení starého automobilu a objížděl s ním Českou republiku. Zakončoval v něm i předloňské výtvarné sympozium Dílna v Mikulově. Dnes je kabriolet také exponátem bratislavského Muzea dopravy. Předloni v létě také připravil pro akci Olšany Open dřevěnou raketu Cerka pro valašského krále Polívku. Byla vysoká čtyři metry, další metr měřila dřevěná anténa. Za to, že nevzlétla, měl být v recesistickém klání autor popraven upitím slivovicí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>