Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rejdaři chtějí Ambrozkovo ministerstvo kvůli jezům pohnat k soudu
 
      Rejdaři jsou připraveni stěžovat si u mezinárodního soudu na postup ministerstva životního prostředí při schvalování výstavby dvou jezů na dolním Labi.

 
Ministerstvo v čele s Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL) se podle něj pokouší změnit dle svých představ výsledek práce vládou speciálně sestavené komise a přitom manipuluje s odbornými názory pěti resortů. Ambrozkův náměstek a člen komise Ladislav Miko to odmítá. "Je to vyjádření subjektu, který se jednání komise vůbec neúčastnil. Obvinění z obstrukcí je založené na nepodložených faktech," řekl Miko. Vláda před dvěma týdny odložila na žádost Ambrozkova ministerstva rozhodnutí o jezech o 14 dní, aby do posudku komise mohli ekologové zahrnout připomínky, které do něj nevložilo ministerstvo dopravy. Na jednání kabinetu se ale sporný bod dostane nejdříve za týden. Ještě včera se totiž podle Mika komise dolaďovala závěrečný text posudku.

Ministerstvo životního prostředí se už v minulosti několikrát k investici za víc než šest miliard korun vyjádřilo záporně. K stavbě uvnitř chráněných území může podle zákona vydat výjimku pouze v případě, že veřejný zájem na ni převyšuje nad zájmy ochrany přírody. Tuto podmínku záměr podle úřadu nesplňuje. Stavbou bude podle ekologů zničena unikátní labská niva s desítkami ohrožených živočišných druhů, k tomu se investice podle nich nevyplatí. Na žádost vlády nakonec vznikla komise, která měla oba veřejné zájmy posoudit. Dva jezy na dolním toku Labe určují podle rejdařů výkon celé vodní dopravy v Česku. Desetiletá příprava výstavby jezů podle ministerstva dopravy ohrožuje samotnou existenci vodní dopravy v zemi. V době, kdy nízký stav neumožňuje na dolním toku plavbu, nelze totiž k mezinárodní dopravě využívat ani horní tok Labe a Vltavu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>