Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Anketa Jachtař roku Poštovní spořitelna, generální partner vyhlášena.
 
      9. února - V klubu P.M. na pražském Novém Městě byly vyhlášeny výsledky tradiční ankety Jachtař roku 2004, kterou už podesáté vyhlásil Český svaz jachtingu.

 
I tentokrát v ní rozhodovali zástupci klubů ? delegáti valné hromady ČSJ, která se na konci ledna sešla v Praze. Hlasovalo jich celkem 86. Vyhlášení mělo prvně charakter slavnostního večera, a to díky laskavým partnerům. Generálním partnerem vyhlášení byla Poštovní spořitelna, partnerem společnost Classfood, která mimo jiného dováží i minerální vody S. Pellegrino. Obě značky z jachtingu dobře známe, a tak věřme, že i nadále zůstanou našemu sportu věrné. Tentokrát přispěly k důstojnému vyhlášení nejlepších jachtařů za rok, kdy naši závodníci dosáhli opravdu výrazných úspěchů.

Slavnostního podvečera v příjemném prostředí klubu p.m. se zúčastnila řada osobností. Přišel předseda Českého svazu tělesné výchovy Vladimír Srb, místopředseda Českého olympijského výboru Josef Dovalil, předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský i předseda Střediska Resortního sportovního centra Ministerstva vnitra ČR Jaromír Vodehnal. A pak tu byli jachtaři, jachtaři a jachtaři, v čele s předsedou svazu Karlem Bauerem. Potom další členové výkonného výboru, rozhodčí, majitelé jachtařských firem, nejlepší závodníci. Přijeli ze všech koutů republiky. Potěšila i účast manželky legendárního mořeplavce Richarda Konkolského Mirky, která právě pobývá v Česku. Za partnery jsme uvítali Mgr. Miroslava Seidla, ředitele řízení sítě Poštovní spořitelny, a Dr. Jaroslava Skorkovského, ředitele společnosti Classfoood. Nebývalá byla účast novinářů. V sále natáčely tři televizní štáby, své reportéry a fotografy měly na místě všechny celostátní deníky a řada časopisů.

Večer začal hudbou. Zpívala jazzová zpěvačka Eva Emingerová za doprovodu Latin tria. Po celý večer tedy zněla temperamentní ?latina?. Pak už všechny přítomné uvítal jako moderátor večera Václav Žmolík. A mohlo začít vyhlašování. Odstartovalo juniorskými kategoriemi. Juniorkou roku 2004 se stala díky dvaceti hlasům Lenka Mrzílková z Yachtklubu Neratovice. Hlasující tak ocenili druhé místo mezi dívkami, které vybojovala na mistrovství Evropy ve třídě Cadet společně s kosatnicí Hanou Chudějovou. Lenka se svěřila, že jejím vzorem je Lenka Šmídová a že to, co ji čeká, ví nejlíp taťka ( Antonín Mrzílek ). Druhá skončila v hlasování Martina Koutná, třetí Tereza Mendíková. Ani v kategorii Junior roku 2004 se nekonalo žádné překvapení. Třetí byl Dan Audy, druhý Viktor Teplý a s přehledem zvítězil Petr Fiala z Yachtklubu Neratovice. Dostal 43 hlasů. Petr, který má už jasno, jak pravil, že po Cadetu bude buď Laser nebo 420ka, byl tak oceněn hlavně za titul mistra Evropy, který vybojoval s kosatníkem Hynkem Barkmanem na ME ve třídě Cadet.

V okruhovém jachtingu mezi ženami bodovali v anketě Jachtař roku 2004 jen dvě závodnice ? Veronika Fenclová a Lenka Šmídová. Konečný výsledek byl předem jasný. 64 hlasů dostala Lenka Šmídová! A pohár byl její. Možná vás bude zajímat, že přes nedávné třetí místo na regatě v Miami na Lseru Radialu, tato loď Lence k srdci moc nepřirostla. Stále pokukuje po 470ce. Ani mezi muži nedošlo k překvapení. Pro pohár a titul Okruhový jachtař roku 2004 na pódium přišel Tomáš Musil z Yachtklubu Rodop, vicemistr světa a mistr Evropy ve třídě Fireball. Přítomným prozradil, že po několika pokusech končí s olympijskými ambicemi, přenechává je mladším. Nicméně, na ?ohnivé kouli? mu budeme dál držet palce. Tomáš nasbíral šestadvacet hlasů. Druhý byl v této kategorii Michael Maier, třetí Michal Hrubý.

Vzhledem k principu hlasování, hlasují zástupci klubů a dalších subjektů svazu, neměli námořní jachtaři v minulých ročnících ankety, kdy bývala jediná společná kategorie, moc šancí uspět. Proto byla letos vyhlášena samostatná kategorie Námořní jachting. V ní nejvíce přesvědčil kapitán Teamu Polar Jaroslav Korytář svými úspěchy na řadě regat v handicapu IMS. Dostal 23 hlasů. Druhý skončil Luděk Sejkora, třetí se shodným počtem hlasů Martin Kulík a Jindřich Kuchejda. Jaroslavovi a jeho teamu budeme už zanedlouho držet palce při finále závodu IMS Masters Final, který se pojede v Chorvatsku.

Slavnostní jachtařský večer klubu p.m. se stal také příležitostí k předání čestných odznaků Českého svazu jachtingu. Za svůj přínos našemu sportu si je vysloužili Petr Kundrata, Josef Sivý, Milada Jíchová, Jaroslav Bernt, Miloš Láznička, Miroslav Papáček a Miloň Pletánek.
Závěr oficiálního programu tvořilo vyhlášení tří nejúspěšnějších v absolutním pořadí, kde hlasující dávali své body zvlášť. Každý mohl hlasovat pro tři závodníky, prvnímu dal tři, druhému dva, třetímu jeden bod. Na třetím místě skončil za své výsledky v loňském roce, zejména za patnácté místo ve třídě Finn na olympiádě v Aténách, Michael Maier. Od jeho otce Jiřího Maiera jsme se dozvěděli, že Michal právě trénuje s týmem + 39 Challenge, s nímž se připravuje na Americký pohár, u břehů Sardínie, že trénuje osm deset hodin denně a že je moc spokojený. Dostal čtyřicet bodů.

O devět víc nasbíral Tomáš Musil, skončil celkově druhý a o tom, kdo se stane králem, respektive královnou českého jachtingu, nikdo nepochyboval. Za velkého zájmů přítomných kameramanů a fotoreportérů si pro největší pohár, pohár s cedulkou Jachtař roku 2004 přišla stříbrná medailistka z Atén Lenka Šmídová. 184 bodů. Opásaná šerpu s logy Generálního partnera, Poštovní spořitelny a Českého svazu jachtingu pak rozdávala spokojené úsměvy a pochopitelně i rozhovory, o které měli přítomní novináři velký zájem. Na otázku, jak moc olympijské stříbro změnilo její život, odpověděla, že moc ne, že záleží na každém, jak se nechá podobnými věcmi ovlivnit. A Lenka je zkušená závodnice a zralý člověk. Budeme jí držet palce, aby sobě i nám dělala radost mimořádnými výsledky i v dalších sezónách. Má na ně!

Večer k vyhlášení ankety Jachtař roku pak pokračoval výborným pohoštěním a zábavou. Ještě dlouho jsme si měli co povídat. A věřme také, že tímto vyhlášením začíná nová tradice, tradice podobných setkání nad výsledky těch nejlepších, věřme, že i napřesrok bude co slavit. Tak dobrý vítr do plachet!
P.S. Uběhlo je pár desítek minut mohli ?jsme se? vidět na Primě i v Brankách, bodech, sekundách na ČT 1.

Václav Žmolík

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>