Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Plavba po Dyji
 
      26. dubna - Turisté budou moci patrně od poloviny května zajíždět na pramici z centra Břeclavi k asi osm kilometrů vzdálenému zámečku Pohansko,

 
u kterého leží jedno z nejznámějších moravských archeologických nalezišť. "V těchto dnech ještě musíme zkontrolovat koryto Dyje, kterým se budeme plavit," řekl ČTK Jan Maděrič ze společnosti Alba. Na vytvoření lodní dopravy mezi Břeclaví a Pohanskem se podílí břeclavská radnice. Projektem chce přispět k oživení turistického ruchu ve městě. Jeho vedení nechalo za asi 100.000 korun vybudovat v centru Břeclavi malé přístaviště. Kotvit v něm bude osmnáctimístná pramice Jitka. Turisty by měla vozit na Pohansku vždy o víkendech. "V Břeclavi se na řece staví u splavu takzvaný rybochod. Doufáme, že pro naši pramici bude dost vysoká hladina," doplnil Maděrič.

Empírový zámeček Pohansko je častým cílem výletů. Objekt nechali počátkem 19. století vystavět členové rodu Lichtenštejnů. U zámku jsou archeologické vykopávky, které dokládají, že oblast obývali již staří Slované. Turisté mohou navštívit také vojenskou pevnost vystavěnou v roce 1938 jako součást československého hraničního opevnění. V pevnosti provázejí příchozí milovníci vojenské historie v dobových uniformách.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>