Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Německé námořnictvo převzalo nejmodernější ponorky na světě
 
      21. října - BERLÍN - Německé vojenské námořnictvo zařadilo do služby nejmodernější konvenční (nejaderné) ponorky na světě, které se v některých ohledech, zejména v délce možného ponoření, jaderným ponorkám téměř vyrovnávají.

 

První dvě ponorky typu 212A, poháněná speciálními palivovými články, převzali ve středu námořníci na ponorkové základně Eckernförde. Právě tyto palivové články jako energetický zdroj dávají 56 metrů dlouhé ponorce mimořádné schopnosti - ponorka vydrží pod hladinou až tři týdny, což dosud dokázaly pouze stroje na jaderný pohon. Klasické ponorky s dieselovým pohonem, při ponoru poháněné elektřinou z baterií, vydrží pod vodou řádově jen desítky hodin. Speciální palivové články proměňují vodík a kyslík zcela nehlučně a bez škodlivých plynů v elektrickou energii. Tím jsou tyto ponorky značně nezávislé na přívodu vzduchu zvenčí a navíc, díky nehlučnosti, jsou i obtížněji zjistitelné sonary.

V letech 2006 až 2007 má německé námořnictvo dostat další dvě ponorky třídy 212A. Vývoj a stavba čtyř těchto podmořských plavidel přišla německé daňové poplatníky na 1,4 miliardy eur (asi 42 miliard Kč). Ponorky mají výtlak 1360 tun, největší průměr 6,8 metru a posádku tvoří 24 mužů. K výzbroji patří šest torpédometů a nejrůznější druhy sonarů. Počítá se s použitím lehkých torpéd DM 2 A 4, která lze z torpédometů vypouštět pouze tlakem vody, tedy velmi tiše. Ministr obrany Peter Struck označil předání ponorek za "milník v transformaci německých ozbrojených sil" pro současné podmínky. Nové modely budou "mnohem lépe schopny střežit a propátrávat vody podél německého pobřeží", vynikající schopnosti ale prokázaly také na otevřených oceánech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>