Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lenka Šmídová trénovala na 470 v Portugalsku
 
      20. listopadu - CASCAIS (Portugalsko)/- Na mořské hladině Atlantiku v portugalském Cascais absolvovala Lenka Šmídová v minulých dnech trénink s partnerkou Elizabeth Kratzigovou na lodi třídy 470.

 
Poblíž Lisabonu, kde se za dva roky pojede mistrovství světa, strávily deset dnů a pracovaly na zlepšení techniky. Kempu se vedle nich zúčastnily závodnice Nizozemska a Švédska, domácí jachtaři, Nizozemci či Španělé. "Trénink byl natolik úspěšný, že se na stejném místě sejdeme znovu v prosinci," uvedla stříbrná olympijská medailistka z Atén v lodní třídě Evropa. Trénink si zpestří 10. a 11. prosince Vánoční regatou. Příprava s mužskými posádkami Šmídové s Kratzigovou prospěla. "Posadily jsme laťku výkonnosti poměrně vysoko," řekla Šmídová. Povětrnostní podmínky byly téměř ideální, foukalo od velmi silného větru až po slabý. "Pouze jeden den se nemohlo pro silný vítr vyjet na oceán," řekla třicetiletá Šmídová. Hlavním cílem tréninku bylo zlepšení techniky jízdy a rychlosti na zadní a boční vítr. "A seřízení lodi k maximálnímu výkonu s ohledem na techniku jízdy a hmotnost posádky," doplnila závodnice klubu z Neratovic, nečekaně pátá z letošního MS.

V tuto roční dobu převažují v Lisabonu severovýchodní až severozápadní větry s tím, že na hladině Atlantiku jsou poměrně velké vlny ze západu. "Z úplně jiného směru než vítr, což velmi ztěžuje řízení plachetnice a je to v podstatě to nejtěžší, v čem se dá na čtyřistasedmdesátce vůbec jezdit," uvedla Šmídová. Jako trenér doprovázel posádku olympijský vítěz z Atén Američan Kevin Burnham. S náročnou dopravou lodě pomohl Šmídové jeden ze sponzorů týmu, jen zpočátku měla problém s pozdní dodávkou plachet na soustředění a se zdlouhavým seřizováním lodi. "Zhruba až po třech dnech jsme byly plně připraveny se přidat k ostatním lodím," řekla Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>