Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Záhady Bermudského trojúhelníku se většinou dají vysvětlit
 
      21.prosince - Je tak tajemný a přitom důvěrně známý. Na mapě ho oficiálně nenajdete, ale všichni tuší, kde se nachází: Bermudský trojúhelník - pomyslné území mezi Floridou, Portorikem a Bermudami, kde "mizí lodě, letadla i pasažéři beze stopy".

 
V lidech vzbuzuje obavy, ovšem na druhou stranu jsou jím neodolatelně přitahováni. Proč vlastně? Vždyť při bližším pohledu většina těch divných nehod už není tak divná, "klidné moře" často nebývá vůbec klidné a ztracené vraky se také nezřídka najdou.

Inkriminovaná oblast je frekventovanou námořní tepnou již od dob prvních evropských výpadů na americký kontinent. Milovníci teorií o mimozemšťanech, rejdech UFO, bájné Atlantidě, jiných dimenzích či časoprostorech se rádi "mořem duchů a smrti" nechali děsit. Záhadných jevů si koneckonců povšiml svého času i Kryštof Kolumbus. "V noci ukazovaly kompasy na severozápad, zatímco ráno ukazovaly spíše na severovýchod," napsal do deníků slavný mořeplavec 13. září 1492. Zastánci nevysvětlitelného však neradi slyší, že v té době se patrně nacházel někde u Kanárských ostrovů na druhé straně Atlantiku, a ne v Bermudském trojúhelníku. Tím později bez úhony proplul.

Když knihovník Larry Kusche v roce 1975 vydal knihu, která se zabývala "uváděním záhad Bermudského trojúhelníku na pravou míru", zdaleka se nesetkala s takovým ohlasem jako ta Berlitzova.
"Faktem je, že nehody se stávají - z různých důvodů. Letadla padají, lodě se potápějí... podívejte se na 'nepotopitelný' Titanik," tvrdí. Kusche dokázal, že v Bermudském trojúhelníku není větší počet "zmizení" než kdekoli jinde na světě. Jeho závěry potvrdila i londýnská pojišťovna Lloyd's.

Příčiny katastrof jsou zřejmě mnohem prozaičtější. Oblast je jedním ze dvou míst na Zemi, kde se střelka magnetického kompasu natočí k pravému zeměpisnému severu, což může ztížit navigaci.
Působí zde bouřlivý Golfský proud, který způsobuje nečekaně vysoké vlny. Náhlé místní bouře a hurikány jsou nebezpečné pro námořníky i piloty. A v hloubkách až několik kilometrů se trosky hledají jen těžko. Na dně může docházet i k sesuvům půdy, které uvolňují plyny, jež mění hustotu mořské vody. Lodi přestanou zabírat pohonné šrouby, může se propadnout náhle pod hladinu...

Jisté je, že se například populární mořský vlk Joshua Slocum (zmizel v roce 1909)Taylorova nikdy nenašel. Nevyřešeným tajemstvím zůstane též opuštěná brigantina Mary Celeste v roce 1872. Najdou se i další hádanky, jinde na světě ale také. Navíc přes polovinu záhadných neštěstí připisovaných Bermudskému trojúhelníku se ve vymezeném prostoru vůbec nestalo.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>