Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Dunaji komplikuje plavbu neobvyklý problém - led
 
      31. ledna - BRATISLAVA / VÍDEŇ - Lodní dopravu na Dunaji komplikuje v těchto dnech v důsledku silných mrazů v Rakousku i na Slovensku málo obvyklý jev - ledové kry.

 
Kromě toho, že led překáží lodím, hrozí při nahromadění ker i nebezpečí záplav.

Slovenskou část Dunaje pokrývá více ledových ker, než bývá v zimě obvyklé. Přívodní kanál k elektrárně Gabčíkovo a k plavebním komorám je kvůli ledu mimo provoz. Byl vyhlášen druhý stupeň
povodňové pohotovosti, nejpřísnější protipovodňová opatření ovšem zatím nehrozí, informoval ČTK dispečer Slovenského vodárenského podniku v Bratislavě.

"Vše tedy protéká starým korytem. Je toho víc než jindy, ale zatím je to v pohybu a plave to pryč," uvedl plavební dispečer. Podle tohoto zdroje ledoborec zatím situaci zvládá. Podle vodohospodářů by měli být obezřetnější majitelé obydlí na vodě. "Žádáme všechny majitele hausbótů, aby v nočních
hodinách nesetrvávali na hausbótech a nepřespávali na nich," vyzývá plavební správa ve svém oznámení.

Státní plavební správa už minulý týden zastavila lodní dopravu na Dunaji mezi Bratislavou a Komárnem v délce 100 kilometrů. V normálním provozu tímto úsekem denně propluje v průměru 20 lodí. Také v Rakousku je plavba na Dunaje v oblasti Altenwörth úplně zastavena, na dalších úsecích je omezena. Ve vídeňských přístavech pracuje ledoborec.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>