Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Z dolu Medard by mělo vzniknout jezero s přístavy
 
      14. března - Z dolu Medard - Libík na Sokolovsku by mělo vzniknout jezero s 500 hektary vodní plochy, přístavy a objekty pro sport a rekreaci.

 
V okolí by mohlo vyrůst i zázemí pro budoucí vysokou školu nebo výzkumné středisko. Doporučuje to studie budoucího využití lomu, která byla dnes představena v Sokolově. Základem budoucího území by mělo být obrovské jezero, které vznikne zatopením dolu Medard. U něj se počítá s přístavy, plovárnami hotely, stezkami pro cykloturistiku a pro pěší. "Vzhledem k tomu, že západní vítr nebude na hladině nic brzdit, vhodné bude jezero zejména pro vodní sporty s využitím větru," uvedla architektka Vlasta Poláčková. Samotné napouštění Medardu z Ohře by mělo trvat zhruba 25 měsíců. Západní část území by podle studie mohla sloužit spíše pro školství nebo výzkum. Například by se zde podle studie ideálně hodilo pracoviště zabývající se ověřováním obnovy krajiny v praxi. Nezbytnou podmínkou pro celé budoucí využití Medardu je infrastruktura. Zejména obchvat Sokolova a Svatavy a vybudování podkrušnohorské silnice vedoucí paralelně s budoucí rychlostní silnicí R6 budou finančně náročné. Naproti tomu na likvidaci odpadních vod by měly postačovat kapacity současných nebo rozestavěných čistíren.

Podle generálního ředitele Sokolovské uhelné Františka Štěpánka jde o projekt, který zásadním způsobem změní život v centrální části Sokolovska a svým dopadem zasáhne celý region. "My jsme připraveni nejen účastnit se příprav, ale i přímo fyzicky a finančně pomoci. Bez státu a kraje ale takto rozsáhlý projekt není realizovatelný," upozornil Štěpánek, podle kterého by stát měl vracet regionu to, co mu region v minulosti dal v podobě hnědého uhlí. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jana Zborníka by se při přípravě revitalizace Medardu měly všechny strany zaměřit nejprve na projekty, které při malých nákladech budou velmi efektivní, a hlavně na takové projekty, které samy do oblasti přilákají nové investory. Studii využití dolu, který se rozkládá mezi Sokolovem, Habartovem, Bukovany a Svatavou, nechal zpracovat krajský úřad. I když se s intenzivní rekultivací a revitalizací území počítá až od roku 2009, podle představitelů kraje, měst i samotné Sokolovské uhelné, jíž důl patří, je nejvyšší čas na přípravu konkrétních projektů, které by Medard měly proměnit v nový rekreační areál.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>