Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Severodalmatských ostrovech se budují nové přístavy
 
      2. května - Chorvatská vláda zaměřila pozornost na vybudování, případně modernizaci trajektových a osobních přístavů.

 
Jde přitom o součást komplexního plánu, který má přispět k rozvoji ostrovů, k zastavení jejich depopulizace a k vytvoření podmínek pro zlepšení života na jadranských ostrovech. V neposlední řadě přispějí tyto přístavy i ke zvýšení zájmu zahraničních turistů o zatím téměř neznámé ostrovní lokality. V popředí zájmu stojí v současné době Severodalmatské ostrovy.

Jedním z těchto trajektových přístavů, který byl začátkem dubna slavnostně otevřený po rekonstrukci a dostavbě, je trajektový přístav v Bršanji na ostrově Iž. Na tomto ostrově byl dobudován i osobní přístav Komoševa - Mali Iž. Podle ministra Kalmety bude v rámci tohoto plánu rekonstruováno na 60 trajektových i osobních přístavišť. Jen v rámci Zadarské župy nebude mezi ostrovy ani jediný, na němž by nebylo trajektové přístaviště. Tak např. se dokončují stavební práce na novém trajektovém přístavišti na ostrově Olib, v nejbližší době budou zahájeny práce na ostrovech Zverinac, Rava a Sestrunj atd. Počítá se i s dalšími opatřeními, jako je např. rozšíření průplavu Mali Ždrelac mezi ostrovy Pašmanem a Ugljanem. Zvýšený zájem o ostrovy v Zadarské župě byl patrný již v loňském roce, kdy počet přepravených osob stoupl o 10 %.

SutomiščicaI jachtaře čeká v této oblasti nový přístav. Do letošní turistické sezóny bude otevřen Olive Island Marina v Sutomišćici na ostrově Ugljan a bude poskytovat 200 stání. Sutomišćica se nachází přímo proti Zadaru. Vesnice a malý přístav ve stejnojmenném zálivu na východní straně ostrova Ugljan, 2 km od obce Preko, 440 obyvatel. Sutomišćica bývá výletní cíl ze Zadaru. Na severozápadě od vesnice se zdvihá vrch Vela Glava (238 m), z jehož vrcholku je mimořádně krásný pohled na zadarskou ostrovní skupinu, na pevnině na pahorkatinu Ravni Kotari ve vnitrozemí východně od Zadaru a na pohoří Velebit.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>