Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Chorvatsku se vyplatí pojištění, opatrnost i respekt k počasí
 
      3. května - Praha/Záhřeb - Čeští turisté, kteří letos vyrazí na dovolenou do Chorvatska, by před cestou neměli zapomenout na zdravotní připojištění.

 
Využít mohou nově i Evropský průkaz zdravotního pojištění. "To může samozřejmě usnadnit jednání s chorvatskou nemocnicí a pojišťovnou v případě hospitalizace," řekla v Záhřebu česká konzulka Veronika Honcová.

Lidem také doporučuje, aby důsledně dodržovali pravidla silničního provozu, včetně absolutního zákazu konzumace alkoholu před jízdou, a dávali si pozor na osobní věci. Vyplatí se také respektovat pokyny místních úřadů na moři i při horských túrách a počítat se specifickými klimatickými podmínkami balkánského státu. Záludný umí být vítr bura, který vane z pevniny na moře. "Vzniká během několika minut, a pokud je člověk dále od pobřeží, tak návrat z velkých vln zpět je velmi obtížný," uvedla Honcová.

Předpokládá, že i tento rok zůstane Chorvatsko nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. K Jadranu přijede podle odhadů až 800.000 Čechů.
Velký počet přijíždějících lidí z Česka s sebou zákonitě přináší i zvýšený počet nepříjemností - ztracené doklady, dopravní přestupky i nehody, konflikty se zákonem, úrazy a nemoci. Během loňské sezony český konzulát zaznamenal asi 80 hospitalizací, 19 Čechů v Chorvatsku zemřelo.

Chorvatské úřady uvedly, že Češi tvořili mezi mrtvými cizinci nejpočetnější skupinu. Záhřeb na lehkovážné chování českých turistů u moře i na chorvatských silnicích minulý rok upozornil a vyzval Prahu, aby své občany na možná rizika lépe připravila. České ministerstvo zahraničí se na občany cestující do Chorvatska několikrát obrátilo a vyzvalo je, aby nepřeceňovali svoje síly. Radí jim, aby sledovali aktuální předpověď počasí a důsledně dodržovali pokyny místních bezpečnostních složek.

Češi, kteří se dostanou do problémů, se mohou obrátit na velvyslanectví v Záhřebu. Od poloviny června do poloviny září jim pomoc poskytne i konzulát v Rijece a ve Splitu.
Část turistů využívala pro cestu k moři populární autovlak Jadran Expres, který ale letos do Splitu nevyrazí. České dráhy spoj zrušily, podle tisku na něm prodělávaly. Premiér Jiří Paroubek při návštěvě Chorvatska připomněl, že existuje i alternativní spojení přes Záhřeb. "Ale samozřejmě to není ideální. Možná, že by to České dráhy měly přehodnotit. Já jsem tím vlakem taky kdysi jel a myslím, že to bylo dobré spojení," prohlásil předseda vlády. Motoristé mohou využít celý úsek dálnice ze Záhřebu do Splitu, jehož projetí trvá asi tři hodiny

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>