Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci představili plán na záchranu delfínovce čínského
 
      30. července - Peking - Zoologové představili plán na záchranu delfínovce čínského, který žije v čínské řece Jang-c'-ťiang a je pravděpodobně nejvíce ohroženým savcem planety.

 
Podle nedávné studie přežívá ve volné přírodě již jen 17 delfínovců čínských. Zmíněný plán počítá s přemístěním několika zástupců druhu z řeky Jang-c'-ťiang do nedalekého jezera Tchien-e-čou, kde by byli uchráněni před rybáři.
"Jediný způsob, jak zachránit delfínovce před vymřením, je zřídit přísně monitorovaný chov v částečně přirozených podmínkách," řekl BBC Samuel Turvey z londýnského zoologického institutu. "Na základě plánu by měla být zřízena rezervace v 21 kilometrů dlouhém jezeře, které bylo do 70. let součástí řeky Jang-c'-ťiang," dodal.

V jezeře již nyní žije další kytovec, sviňucha hladkohřbetá, což podporuje teorii vědců, že by tamní podmínky měly delfínovci vyhovovat. Rybáři jezera využívají údajně v daleko menší míře než řeky Jang-c'-ťiang a tak by měl mít delfínovec ve svém novém bydlišti dostatek ryb k obživě.
Finanční náklady na projekt by měly podle BBC dosáhnout v prvním roce 365.000 až 545.000 dolarů. Prostředky budou investovány mimo jiné do lodí, z nichž budou delfínovci odchyceni, vrtulníků na jejich přepravu do jezera či zajištění veterinářů.

Delfínovec čínský (Lipotes vexillifer) trpí v řece Jang-c'-ťiang především nadměrným rybolovem, který způsobuje nedostatek potravy, industrializací oblasti, srážkami s loděmi a zachytáváním se v rybářských sítích.
Život mu komplikují také přehrady, z nichž nejznámější je nedávno otevřené vodní dílo Tři soutěsky. "To byl další hřebíček do rakve, ale počet zástupců tohoto druhu klesal desítky let; v minulosti byla dokonce v regionu zřízena továrna na výrobu tašek z delfíni kůže," připomněl Turvey. Dlouhodobý plán počítá s opětovným návratem odchovaných delfínovců do řeky Jang-c'-ťiang, teprve však poté, co tam pro ně budou zabezpečeny lepší podmínky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>