Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Česká expedice se potopí k vraku Szent István
 
      21. září - Čeští potápěči prozkoumají vrak rakousko-uherské bitevní lodi Szent István, kterou potopil za 2. světové války italský korvetní kapitán Luigi Rizzo v Jaderském moři západně od ostrova Premuda.

 
Potápěči, kteří jsou první českou expedicí, která bude loď zkoumat, odjíždějí v pátek. Szent István je dlouhý 152 metrů a je podle historika expedice Borise Gola největší lodí, která byla v Jadranu potopena. Někdy se jí proto také říká jadranský Titanic.

Zájem českých potápěčů láká tato rakousko-uherská válečná loď podle Gola proto, že je také kouskem české historie. Součástí habsburské monarchie byly totiž i české země a na jejích válečných lodích sloužilo na 6000 českých námořníků. Szent István byl sice postaven v loděnici v Rijece, vyzbrojen však byl děly ze Škodovky a obrněn pancíři z Vítkovic, podotkl historik.

Protože bitevní loď po zásahu italskými torpédy brzy klesla na mořské dno a námořníci ji opouštěli nakvap, zůstala na ní všechna výstroj a výzbroj. Po znovuobjevení v roce 1974 ji chorvatské úřady prohlásily za kulturní památku.

Česká expedice už loni u pobřeží Černé Hory prozkoumala vrak rakousko-uherského křižníku Zenta. Potápěči o něm ve spolupráci s Českou televizí natočili dokumentární film. Letos chtějí loňský úspěch zopakovat.

V příštích letech by měly následovat ještě dvě další expedice, jejichž cílem budou rakousko-uherské válečné lodě Císař František Josef I. a Císařovna Alžběta. První z nich se potopila nedaleko Boky Kotorské, když ji chtěli Francouzi jako válečnou kořist dopravit do Marseille, a druhá u čínských břehů. Obě lodě jsou zajímavé nejen tím, že na nich sloužili čeští námořníci, ale i proto, že se na nich následník trůnu plavil kolem světa.
Výsledkem expedic budou nejen dokumentární filmy, záměrem potápěčů je také vydat knihu, která by zachytila atmosféru výzkumu a jejich výsledky, ale i historii těchto lodí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>