Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci v hlubinách moří neustávají objevovat nové tajemné druhy
 
      18. prosince - Washington - Vědci v mořských hlubinách i v současnosti objevují stvoření tajemnější, než si řada z nich kdy uměla představit.

 
Na jednom místě v Korálovém moři třeba podle jejich zjištění v hloubce 3,2 kilometru žijí krevety kolem otvoru, z něhož se valí voda o teplotě až 407 stupňů Celsia. Okolní voda přitom má jen asi dva stupně Celsia. O tomto druhu se experti domnívali, že vyhynul před zhruba 50 miliony let.

"Zdá se, že živočichové si cestu k tomu, jak přežít, najdou prakticky všude," prohlásil Jesse Ausubel ze Sloanovy nadadce, když představoval letošní nové objevy z už zhruba šest let trvajícího projektu sčítání mořských zvířat. Další z vědců Ron O'Dor ho doplnil: "Nemohli jsme najít místo, na němž bychom nenašli něco nového."

Sčítání mořských živočichů je dlouhodobým projektem, jehož konečné výsledky by měly být zveřejněny v roce 2010. Podílí se na něm OSN i řada dalších organizací - celkem asi 2000 vědců z 80 zemí světa.
Vědci letos v oceánech uskutečnili 19 expedicí a dvacátá nyní probíhá v oblasti Antarktidy. Kromě toho odebírají vzorky na řadě dalších míst, využívají satelitních snímků a dalších technologií.

Výběr některých zajímavostí z letošních výzkumů v rámci projektu:

- Objev krevet, mlžů a škeblí žijících poblíž velmi teplého termálního pramene v Atlantském oceánu, kde čelí nárazům téměř vařící vody vystřikované do studeného moře.

- Zjištění, že ve vzorcích z temných hlubin pod více než 1600 metrů tlustým ledem kolem Antarktidy bylo víc neznámých druhů než těch, o jejichž existenci už experti věděli.

- Objev nového druhu korýše v Korálovém moři, který dostal jméno Neoglyphea neocaledonica a který se podobá langustě. Vědci se o něm domnívali, že vyhynul před miliony let.

- Objev korýše vypadajícího jako humr, který je pokryt chlupy. Vzhledem k tomu, že je tak odlišný od ostatních druhů, tak pro něj vědci dokonce

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>