Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V moři před Stockholmem nalezen zachovalý vrak lodi z 17. století
 
      Stockholm 2. dubna - Švédští archeologové našli v mělkém moři nedaleko stockholmského přístavu velmi zachovalý vrak obchodní lodi ze 17. století.

 
Vrak leží v hloubce pouhých 30 metrů a je údajně ještě zachovalejší, než slavná královská válečná loď Vasa ze stejného období, která byla vyzdvižena, konzervována a má nyní ve Stockholmu vlastní muzeum. Oznámilo to švédské námořní muzeum, které však odmítlo blíže upřesnit polohu vraku.

"Existují skupinky amatérských potápěčů, kteří nerespektují zákazy ani pravidla a vykrádají z vraků cenné předměty a součásti," zdůvodnil podle agentury AFP toto opatření šéfarcheolog muzea Andreas Olsson. Úřady pro jistotu vydaly zákaz potápění a kotvení v širší oblasti kolem vraku.

Jde o třístěžňovou loď dlouhou asi 20 metrů, podle druhu stavby pocházející z poloviny nebo konce 17. století. Muzeum připravuje na květen důkladnou prohlídku vnitřku vraku, při níž by měl být udělán soupis převáženého zboží. To pomůže později podle kronik a zápisů upřesnit, o čí loď šlo a kdy přesně nebo za jakých podmínek se potopila. Spolupráci na akci přislíbily dvě univerzity, švédská v Södertörnu a anglická v Southamptonu.

Za svou konzervaci vděčí loď právě specifickým vlastnostem Baltu. "V tomto moři nežijí mořští plži žeroucí dřevo a i složení vody pomáhá dřevní hmotu konzervovat," uvedl Olsson.
Ve švédských příbřežních vodách leží mnoho vraků historických lodí, zejména v dříve rizikové oblasti u Haninge nedaleko švédské metropole. "Je to oblast, kde je nejhustší hřbitov lodí ve Švédsku a možná i na světě," dodal Olsson.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>