Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Archeologové v Bosně objevili ilyrské lodě
 
      Sarajevo 4.dubna - Pozůstatky dvou lodí z doby před více než 2200 lety našli archeologové v močálu na jihu Bosny. Podle agentury AFP jde o první podobné pozůstatky ilyrských lodí , které byly nalezeny.

 
Čluny ležely v osmimetrové hloubce v močálu v oblasti Hutovo Blato, upřesnila archeoložka ze sarajevské univerzity Snežana Vasiljová. O ilyrských plavidlech se zmiňuje řecká i římská historiografie, ale toto jsou skutečně první hmatatelné důkazy jejich existence, dodala.

Předpokládá se, že tato lokalita byla součástí starověké říše Ilýrie, která se rozkládala na východním pobřeží Jaderského moře.

V bahnisku se skrývaly také střepy amfor a poklopů, některé z nich ještě nesly pečeť, a také celé římské kopí. Badatelům se ale rovněž podařilo identifikovat trosky římské vily.

V další lokalitě nedaleko první vědci zjistili sedm hrobů z doby bronzové nebo železné, o nich ale zatím bližší informace nemají. Musejí totiž pokračovat v odčerpávání vody, která při nedávných lijácích přerušila práce na vykopávkách.

Ilyrové byli národem řemeslníků a zemědělců, ale i mořeplavců, stavitelů lodí a pirátů - obývali severozápadní část Balkánského poloostrova. Nakonec si je právě kvůli pirátství postupně podmanila Římská říše, které to ale trvalo několik staletí - poslední boje s nimi sváděl v 1. století před naším letopočtem ještě císař Octavianus a trestné výpravy pořádal i Tiberius začátkem našeho letopočtu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>