Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dánové vyzkouší rekonstruovaný vikinský drakkar po 1000 letech
 
      23. dubna - Kodaň - Dánští experimentální archeologové chtějí uskutečnit velkou plavbu po moři s rekonstruovanou vikinskou lodí typu drakkar, pocházející z 11. století.

 
Kostra lodi postavené tehdy v Irsku obsazeném Vikingy byla totiž nalezena ve velmi zachovalém stavu u dánského Roskilde a pracovníci místního muzea specializovaného na drakkary ji pečlivě obnovili. Nyní s ní chtějí odplout s šedesátkou dobrovolných veslařů zpět do Irska, aby vyzkoušeli plavební schopnosti z části 1000 let staré lodi i kvalitu své vlastní práce.

Drakkar byla rychlá vikinská dlouhá loď (langskip), jednořadá válečná veslice se sklopným stěžněm a velkou příčnou ráhnovou plachtou, zaoblenou přídí i zádí.

Loď má z Roskilde vyplout 1. července, oznámil v úterý v Kodani vedoucí projektu Preben Rather Sörensen. Do Dublinu drakkar, nazvaný podle místa vzniku Havhingsten fra Glendalough, by měl doplout asi 14. července.

"Tato plavba je pro nás skutečnou výzvou. Zrekonstruovali jsme Havhingsten fra Glendalough podle našich nejlepších znalostí vikinských technik a otestujeme její odolnost rovnou na dlouhé plavbě," řekl Sörensen.

Na lodi dlouhé 30 metrů popluje 65 plavců, kteří očekávají, že pohon obstará tradiční čtyřhranná plachta, typická pro vikinská plavidla. V případě bezvětří ale Vikingové veslovali; archeoplavci doufají, že k tomu nebudou nuceni. Třicet párů vesel, u každého po dvou mužích, má být nyní použito především v přístavech při jemném manévrování.

Podle historických pramenů byl drakkar postaven v roce 1042 na irském pobřeží dobytém tehdy dánskými Vikingy a účastnil se spolu s podobnými loděmi bojů mezi Anglosasy a Normany v letech 1050 až 1060. Loď pak přeplula do Dánska a sami Dánové ji potopili poblíž Roskilde, které leží na hlavním dánském ostrově poblíž Kodaně.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>