Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Američtí potápěči vylovili z vraku u Floridy perlový poklad
 
      17. června - Key West (USA) - Potápěči americké firmy Blue Water Ventures (BWV), která se zaměřuje na pátrání po starých lodních vracích, objevili tento týden u floridských břehů skutečný poklad v podobě tisíců hodnotných perel.

 
Na malou skříňku obsahující perly narazili badatelé na mořském dně, když hledali trosky španělské galeony Santa Margarita, která ztroskotala této oblastiv 17. století.

Kromě zapečetěné pokladnice, jejíž rozměry se pohybovaly kolem deseti centimetrů, nalezli potápěči i zlatý prut, osm řetězů vyrobených rovněž ze zlata a stovky dalších předmětů. Místo nálezu leží asi 60 kilometrů západně od Key Westu a hloubka moře, kde pokladnice spočívala, byla pouhých pět a půl metru.

Podle Duncana Mathewsona, který se v BWV specializuje na podmořskou archeologii, jde o "několik tisíc perel, jejichž průměr se pohybuje od tří do 19 milimetrů".
Další archeolog a konzervátor James Sinclair považuje nález za velmi vzácný kvůli stáří perel a jejich zachovalosti. Podle něho není obvyklé, že by perly mohly dlouho vydržet v mořské vodě poté, co jsou vyjmuty z perlorodky. Je přesvědčen, že k jejich výbornému stavu přispěly dva faktory: olověná skříňka, v níž byly uloženy, a jemné bahno, které se dostalo dovnitř a uchránilo obsah před působením agresívní slané vody.

První část pokladu z lodi Santa Margarita objevil už v roce 1980 průkopník moderních hledačů mořských vraků Mel Fisher. Loď plula z Nového světa do Španělska, když ji v roce 1622 potopil u Floridy uragán.

Perly nyní projdou v archeologické laboratoří v Key Westu odbornou konzervací a bude pořízena fotografická dokumentace.
"Dokud je patřičně nevyčistíme a nenakonzervujeme, nezjistíme jejich hodnotu. Zdá se ale, že to bude hodně nad milion dolarů," prohlásil Matthewson.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>