Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Majitelé skútrů v sobotu zablokovali Vltavu, dračí lodě neohrozili
 
      17. září - Praha - Majitelé vodních skútrů v sobotu v Praze symbolicky zablokovali Vltavu. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s připravovanou novelou zákona o vnitrozemské plavbě, která zakazuje některým plavidlům vjet na vodu.

 
Přehradili proto na několik minut řeku u železničního mostu. Závody dračích lodí, které se konaly u Císařské louky, protest neohrozil.
"Nesouhlasíme s omezováním plavby lodí, které mohou plout ve skluzu. Jsou to moderní lodě, které neohrožují životní prostředí. Nekouří, nehlučí," řekl jeden z majitelů lodí. Připravovaná novela podle organizátorů protestu diskriminuje určité skupiny lodí a vodních skútrů. Navíc tyto lodě jsou v České republice legálně přihlášeny.
Skútrařům a majitelům lodí se také nelíbí připravované zpoplatnění ježdění na vodě. "Dosud byla vždy rekreační plavba po celé ČR bezplatná, obdobně jako tomu je i v jiných zemích Evropské unie," uvedli uživatelé lodí a skůtrů v prohlášení.

Zatímco skútraři upozorňovali na nesouhlas s chystanou novelou, na Vltavě se lidé i bavili. Na Císařské louce se konal třetí ročník festivalu Pražský dračí podzim. Lidé sledovali závody dračích lodí na 250 a 1000 metrů nebo ukázky čínské kultury. Organizátoři z protestu obavy neměli. "Pokud skútraři zahradí Vltavu, nám to naopak pomůže, protože nebudou moci projíždět parníky," řekl v pátek pořadatel dračích závodů Martin Konečný.

Skútraři už uspořádali několik protestních akcí. Bojovali zejména o zrušení zákazu letní plavby, který jim od roku 2002 zakazoval vjet na vodu v období od 15. června do 15. září. Vyhlášku, která skútraře na vodu letos pustila, podepsal ministr dopravy Aleš Řebíček 10. srpna.
Majitelé vodních skútrů to ale považovali za dočasné řešení. Celý problém měl vyřešit nový zákon o vnitrozemské plavbě. "Do budoucna budeme pracovat na novele zákona. Rádi bychom se přiblížili provozu v Evropské unii," řekl v srpnu předseda České sportovní asociace vodních skútrů Miroslav Dražil. V okolních státech je prý mnohem volnější režim pro plavbu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>