Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatští hasiči uhasili požár na turecké lodi
 
      11. února - Záhřeb - Chorvatským hasičům se v sobotu za pomoci nizozemských specialistů podařilo definitivně zvládnout požár, který po tři dny zuřil na palubě turecké nákladní lodi nalézající se v severní části Jadranu. Oznámila to chorvatská televize.

 
Turecká nákladní loď převážející bezmála tisíc tun paliva vyslala volání o pomoc ve středu ráno, kdy se nacházela asi 13 námořních mil (asi 24 kilometrů) od chorvatského přístavu Rovinj.
Podle televize vlastník lodi, společnost Und Ro-ro, zamýšlí vyhořelou loď nechat odtáhnout do italského přístavu Terst, který byl jejím původně zamýšleným cílem.

Ještě ve středu 22 členů posádky a devět cestujících převzala na palubu řecká loď, která se plavila v blízkosti hořící turecké lodi, a evakuovala je do Benátek. Čtyři utrpěli lehké popáleniny.
Chorvatské úřady daly najevo, že nepovolí další plavbu, pokud se neujistí, že nehrozí žádné nebezpečí ekologické katastrofy.
Sedm let stará loď Und Adriyatik o délce 193 metrů přepravovala z Istanbulu do Terstu 200 kamionů, 850 tun pohonných hmot a dalších 11 tun ropných produktů.

Při hašení požáru, který vypukl ze zatím neznámých příčin, panovaly obavy, že by palivo a další chemikálie mohly z lodi uniknout a zamořit Jaderské moře i nedaleké chorvatské pobřeží.
Záchranáři se proto snažili loď ochlazovat, aby se kvůli velkému žáru nezačal tavit její trup a všechny nebezpečné látky neunikly do moře. Obavy vzbuzoval také vítr, který loď hnal až do vzdálenosti osmi kilometrů od souostroví Brijuni, kde je chorvatský národní park a oblíbené turistické letovisko.

Vedle požárních lodí s hašením pomáhalo i pět specialistů z Nizozemska, které spustily na palubu vrtulníky, aby zlikvidovali plameny v nákladním prostoru.
Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Evropě, kterou vyhledává i velké množství Čechů, a příjmy z turistiky tvoří velmi důležitou součást jeho HDP.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>