Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Piráti přistáli s unesenou jachtou v Somálsku, posádka v pořádku
 
      Marseille (Francie)/Mogadišo - Posádka luxusní plachetnice Le Ponant, kterou v pátek unesli somálští piráti, je v pořádku. Sdělil to dnes mluvčí marseilleské společnosti CMA-CGM, které loď patří. Plavidlo podle úřadů již zakotvilo v severosomálském městě Eyl a je dále sledováno francouzskou fregatou, která byla dočasně uvolněna ze služby pro NATO.

 
"S posádkou není špatně zacházeno. Jsou všichni pohromadě a dnes ráno se mohli nasnídat a vysprchovat," citovala mluvčího matka jednoho z unesených, jejichž rodiny kontaktovaly společnost. Ze 34 členů posádky plachetnice je podle CMA-CGM 22 Francouzů, včetně šesti žen. Zbytek tvoří Ukrajinci a Korejci.

Podle somálských úřadů jachta zakotvila v Eylu asi 500 kilometrů severně od hlavního města Mogadiša.

"Zpravidla žádají o výkupné, jakmile dosáhnou pevniny," řekl již dříve o únoscích francouzský ministr obrany Hervé Morin. Ministr potvrdil, že francouzské ani somálské vládní orgány s piráty dosud nenavázaly kontakt. Paříž již dříve zdůraznila, že chce únos řešit jednáním a nikoli silou, neboť klade důraz především na bezpečnost posádky držené jako rukojmí.

Trojstěžník Le Ponant plul z Indického oceánu do Středomoří. Byl piráty přepaden, když proplouval Adenskou úžinou. Somálské pobřežní vody jsou známé jako jedna z hlavních oblastí na světě, kde působí piráti. Na palubě plachetnice nebyli v době únosu kromě posádky jen náhodou žádní cestující. Předchozí vystoupili na souostroví Seychely a další měla loď vzít v Egyptě.

Unesený trojstěžník sleduje francouzská fregata, která byla dočasně uvolněna ze služby pro NATO. Místní úřady dnes daly v této souvislosti najevo, že nemají námitky proti přítomnosti cizích bezpečnostních složek v zemi.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>