Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Autovlak Jadran je na začátek léta vyprodaný
 
      Praha 1. června - Sezonní autovlak Jadran, který od počátku léta spojí Prahu z chorvatským pobřežím, je na první dny svého provozu téměř vyprodaný. Rychlík Jadran bude letos jezdit každý den; na cestu, která trvá 22 hodin, vyrazí poprvé 20. června a naposledy 5. září.

 
"Na 20. června je kapacita na přepravu automobilů již vyprodaná a u lůžek a lehátek zbývají poslední místa, na další den to vypadá podobně," řekl Kubala. Trasa vlaku povede přes Brno, Bratislavu a maďarské území do chorvatského Splitu. Vedle lůžkových a lehátkových vozů se souprava skládá z běžných vagonů druhé třídy.

Cena jízdenek se proti loňsku díky silné koruně mírně snížila. Mezinárodní jízdné se totiž vždy počítá v eurech. Nejlevnější je tarif City Star, který lze využít pouze jako zpáteční jízdenku. Cestující musí navíc strávit v Chorvatsku alespoň jednu noc ze soboty na neděli. Jízdenka City Star stojí 3899 Kč, majitel zákaznické karty za ní zaplatí 3070.

Pokud chce pasažér alespoň část cesty strávit vleže, musí si připlatit. Za lehátko v oddíle se šesti osobami 268 korun, v oddíle se čtyřmi osobami 399 korun a v lůžkovém voze, kde jsou tři místa, 519 korun. Proti loňsku se snížila cena za přepravu vozidel. Za převoz auta jedním směrem zaplatí pasažér 1460 korun, loni to bylo 1600. Motocykly zlevnily z 1127 korun na 1040 korun.

Autovlak z Prahy do Splitu dráhy provozovaly od roku 2003 jako zvláštní spoj s týdenní frekvencí. V roce 2006 tento spoj zrušily a v nové podobě jej znovu zavedly loni, tentokrát jako pravidelný rychlík, který jezdí denně. Loni vlak přepravil téměř 12.000 lidí a 850 automobilů či motocyklů.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější cílem Čechů. Podle chorvatských oficiálních statistik sem loni zavítalo téměř 700.000 Čechů, neoficiální odhady však hovoří až o 900.000. Část českých turistů se totiž ubytovává v soukromí či je hoteliéři kvůli úsporám neregistrují na úřadech.

Dvě třetiny turistů z ČR míří na Jadran vlastním autem

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>