Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dopravci na valné hromadě kritizovali Bursíka kvůli Labi
 
      Praha 5. března - Podnikatelé v dopravě dnes kritizovali ministerstvo životního prostředí a jeho šéfa Martina Bursíka (SZ) kvůli nesplavnosti Labe.

 
Prezident svazu dopravy Jaroslav Hanák na tiskové konferenci po valné hromadě svazu ministra vyzval k "přehodnocení extrémních přístupů". Ministerstvo životního prostředí již dříve uvedlo, že lodě se mají přizpůsobit řece a nikoliv řeka lodím.

Dopravci viní zelené z toho, že brání výstavbě jezu u Děčína. Kvůli chybějícímu stupni není podle nich možné ekonomicky plout přes hranici s Německem po větší část roku. "My jsme dnes na konci cesty, extremismus zelených všem komplikuje život," uvedl Hanák.

Pře rejdařů a zelených trvá již delší dobu. MŽP argumentuje tím, že "v případě plavebních stupňů na Labi existuje řada významných, trvalých a nekompenzovatelných vlivů na přírodu a krajinu".

Podle Hanáka se do labské vodní cesty investovalo "za všech režimů", celková hodnota vodních děl je nyní 150 miliard korun. Lodní doprava má údajně roli regulátora cen na koridoru z Čech do severoněmeckých přístavů. Pokud z trhu zcela zmizí, německé dráhy využijí situace ke zdražení.

Hanák dnes vyjmenoval i další priority dopravců. Jde především o rychlé dokončení zákona o veřejné dopravě, který má jasně vymezit pole působnosti železničních a autobusových dopravců v krajích, a také podpora kombinované (silničně - železniční) dopravy ze strany státu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>