Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Americkému výrobci jachet Trinity se díky slabému dolaru daří
 
      Gulfport (USA) 10. srpna - Recese zasáhla téměř všechny části americké ekonomiky, avšak americký výrobce jachet Trinity Yachts si zatím na nedostatek práce stěžovat nemůže a zákazníci si u něj stále objednávají luxusní lodě. Důvodem je částečně i slabý dolar.

 
Největší americký výrobce velkých jachet má v letošním roce dodat zákazníkům osm luxusně vybavených plavidel. Cena lodí, jejichž vnitřek je vykládaný dřevem, podlahy jsou z mramoru a jejich součástí je třeba vinný sklípek, kino či dno upravené pro sledování podmořského života, se pohybuje v rozmezí 25 milionů až 80 milionů dolarů (455 milionů až 1,5 miliardy Kč).
Trinity se daří odolávat globální recesi, o její konkurenci to však neplatí. Italskou společnost Ferretti, která vlastní značky jachet Riva a Pershing, kvůli nesplácení závazků zabavili věřitelé. Americká firma Genmar Holdings pak v červnu požádala o ochranu před věřiteli.

Generální ředitel Trinity Johne Dane uvádí, že firmě pomáhá slabý americký dolar, který zlevnil jachty pro bohaté zahraniční klienty. Z posledních sedmi prodaných jachet tři putovaly do Ruska, tři na Blízký východ a jedna do Mexika. Trinity se také snaží odlišit od konkurence a vyrábí větší a rychlejší lodě. Mimo jiné i 51 metrů dlouhou jachtu, která může jet až rychlostí přes 30 uzlů (55,6 kilometru za hodinu). Společnost rovněž získala subdodávku na výstavbu deseti hlídkových lodí pro americké námořnictvo.

Kniha nevyřízených objednávek Trinity se však výrazně ztenčila. Ještě před několika lety činil počet nevyřízených objednávek 24, nyní to vypadá, že v příštím roce Trinity vyrobí pouze čtyři lodě. Na druhé straně je to pro zákazníky dobrá zpráva, protože nyní budou na novou loď čekat pouze dva roky.

V současnosti je po celém světě ve výstavbě kolem 450 velkých jachet. Zájem o tato plavidla se však kvůli recesi prudce snížil a Dane připouští, že ochlazení pociťuje i Trinity. Objevily se i případy, kdy zájemce neměl na zaplacení. Firma se snaží vyrovnat nižší zájem větším zaměřením na vojenské a komerční práce, na které se specializovala, než se před 20 lety vrhla na výrobu luxusních jachet. Dane také doufá v brzké opětovné oživení. Dodává, že se nedávno vrátil od potenciálního zájemce z oblasti Středomoří a firma jedná i s novým klientem z USA.

Letošní zpráva o počtu milionářů ve světě World Wealth Report společností Capgemini a Merrill Lynch uvádí, že majetek nejbohatších lidí světa v letošním roce klesne o 20 procent. Brzy by však měl začít růst o osm procent ročně a v roce 2013 se vyšplhá na nový rekord.
Majitelé Trinity věří, že zájem o koupi nových luxusních jachet se brzy obnoví. "Je to věcí duševního postoje kupujícího," dodává viceprezident Trinity Billy Smith. "Chlápek, jehož majetek činil deset miliard dolarů a nyní činí pět miliard dolarů, byl zjevně poškozen, ale určitě si může dovolit jachtu," dodal.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>