Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Anketa Jachtař roku - vyhlášení
 
      Absolutní vítězkou ankety Českého svazu jachtingu Jachtař roku 2010 se stejně jako vloni stala Veronika Fenclová, která získala 196 bodů.

 
I tentokrát o pořadí rozhodovali delegáti výroční konference ČSJ, kteří vybírali ve čtyřech kategoriích - Muži, Ženy, Junioři a Juniorky. V každé z nich dávali hlasy třem nejlepším. Ti pak byli ohodnoceni za první místo třemi body, za druhé dvěma a za třetí jedním bodem. K předání ocenění, jako už tradičně, došlo v Yachtklubu CERE v Praze. Přišli tam mnohé osobnosti českého jachtingu, včetně nejúspěšnější české jachtařky všech dob, stříbrné medailistky z OH v Aténách, Lenky Śmídové.

Veronika Fenclová a Karel Bauer U Veroniky Fenclové hlasující ocenili její celkově 2. místo ve SP ve třídě Laser Radial, 7. na ME v téže třídě a 14. na MS. Úspěšná byla tato česká jachtařka i na moři, což dokazují 1. místo na Velké ceně YFA a 1. místo na 14. České námořní rallye. Fenclová zvítězila v anketě i v kategorii Ženy, kde se za ní umístily Lenka Mrzílková na druhé a Eva Skořepová na třetí příčce.

V mužské kategorii se z vítězství radoval zkušený závodník ve třídě Finn, několikanásobný olympionik Michael Maier. Bylo to ale jen velmi těsné. Dostal 86 bodů, zatímco dva jachtaři za ním získali pouze o jeden bod méně, 85 bodů. O druhé místo se totiž podělili Milan Hájek, který vloni sbíral vavříny v námořních závodech v zahraničí jako skipper týmu Tři sestry, a známý námořní jachtař David Křížek. Ten v roce 2010 závodil úspěšně nejen na moři, ale i na okruzích ve třídě Tornado.

Co se týče nadějí českého jachtingu, v kategorii Junior roku zvítězil Lukáš Cejnar, vloni úspěšný ve třídě Laser 4.7, a to před Viktorem Teplým a Štěpánem Sivým, a v kategorii Juniorka nejvíc svými výkony zaujala Markéta Audyová, která s úspěchem závodila ve třídě Laser Radial. Za ní skončily Nikol Staňková na druhém a Johana Kořanová na třetím místě.












Předseda ČSJ Karel Bauer zhodnotil rok 2010 takto: "Tento rok byl pro české jachtaře pestrým a úspěšným rokem. Celkové druhé místo Veroniky Fenclové ve Světovém poháru je historickým úspěchem našeho sportu. Ve třídě Fireball patříme ke světové špičce. I další výsledky našich jachtařů potvrzují vzestupnou tendenci úrovně vrcholového jachtingu u nás. Potěšitelná je zejména skutečnost, že se objevují nová jména, která jsou velkým příslibem do budoucna."

Anketu Jachtař roku vyhlašuje Český svaz jachtingu od roku 1987. Nejčastěji v ní zvítězil M. Maier - jedenáctkrát. Lenka Šmídová se z vítězství radovala sedmkrát a další jachtaři vždy dvakrát po sobě. Byli to zatím David Křížek, Patrik Hrdina a nejnověji Veronika Fenclová.


Jachtař roku 2010 - pořadí:

Muži:
1. M. Maier - 86 bodů
2. D. Křížek - 85 b.
M. Hájek - 85 b.
3. M. Kubový + R. Roček - 56 b.

Ženy:
1. V. Fenclová - 196 b.
2. L. Mrzílková - 129 b.
3. E. Skořepová - 55 b.


1. L. Cejnar - 159 b.
2. V. Teplý - 154 b.
3. Š. Sivý - 77 b.

Juniorky.
1. M. Audyová - 154 b.
2. N. Staňková - 104 b.
3. J. Kořanová - 77 b.

Celkový vítěz - Veronika Fenclová.

Dana Dvořáková, ČSJ

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>