Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní záchranná služba Brno a závody Grand Prix Moravie 2011
 
      Pořádání závodů ve vodním záchranném sportu Grand Prix Moravie 2011 je pro Brno-město velkou chloubou. Letos to bude již pátý ročník těchto nevšedních mezinárodních závodů juniorů od 14 do 18 let.

 
Místní skupina Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Brno-město je organizací s širokým záběrem činností. Hlavním posláním je preventivní záchranářská činnost a kvalifikovaná předlékařská první pomoc na hladině Brněnské přehrady a v její bezprostřední blízkosti a také v areálu Lázní Riviéra v Brně a na bazéně TJ Tesla Lesná. Dále zajišťuje bezpečnost při provozování různých sportovních akcí, rekreačních a zájmových aktivitách spojených s pobytem u vody a ve vodě.

Velký důraz je kladen na péči a vzdělání členů a mládeže, především výchova našich následovníků v kurzu Mladý vodní záchranář ve spolupráci s osmi brněnskými základními školami. Nedílnou součástí naší činnosti je i propagace a aktivní účast na závodech ve vodním záchranném sportu.

Právě pořádání závodů ve vodním záchranném sportu Grand Prix Moravie 2011 je pro Brno-město velkou chloubou. Letos to bude již pátý ročník těchto nevšedních mezinárodních závodů juniorů od 14 do 18 let, které se v Brně uskuteční. Na důležitosti nabývají tyto závody také díky tomu, že pravidla odpovídají mezinárodním pravidlům ILS (International Life Saving Federation). Závodní klání Grand Prix Moravie si v předchozích čtyřech ročnících vybudovalo pověst nejlepších juniorských závodů ve střední Evropě a v České republice jsou prvním ze čtyř nominačních závodů na Mistrovství Evropy juniorů ve vodním záchranném sportu, kterého se čeští mladí vodní záchranáři také účastní. GPM je prvním závodem z této série, následují nominační závody v Neratovicích, Sokolově a Českém Krumlově.

Samotný závod probíhá ve dvou dnech. V sobotním programu se utkají mladí záchranáři ve čtyřech bazénových disciplínách, jako je záchrana modelu s ploutvemi, záchrana pomocí lana či štafeta 4 x 25 m tažení modelu. Záchrana pomocí lana je časový závod, kdy jeden ze dvou soutěžících hodí nezatížené lano druhému členu týmu, který je ve vodě, a táhne ho jako "oběť" k cílovému břehu bazénu. V této disciplíně se dvěma členům z pořádající místní skupiny (Kevin Paška a Jakub Ondrůšek) podařilo na Mistrovství Evropy juniorů v Nizozemsku v září 2009 vybojovat bronzovou medaili. V závodu štafety tažení modelu si závodníci postupně předávají figurínu, která je naplněna vodou. Nutno podotknout, že naplněná figurína váží až 60 kilogramů a tak může plně simulovat tonoucího dospělého člověka.

Neděli vévodí královská disciplína SERC - simulovaný závod schopnosti záchranáře reagovat na krizovou situaci. V této disciplíně předvedou závodníci, že jsou opravdovými vodními záchranáři. I proto je tato disciplína považována za královskou, především kvůli největšímu přiblížení skutečné práci vodních záchranářů. Mezi závodníky se považuje za jednu z nejobtížnějších disciplín z celého závodního klání. Tento závod prověřuje schopnost záchranáře reagovat na krizovou situaci. Závodníci nejsou předem seznámeni s připravenou simulací na bazéně, základní informace se dovědí až pár minut před startem. Na signál vyrážejí do prostoru bazénu a zde mají 2 minuty na vyhodnocení situace a podniknutí záchrany figurantů. Jejich úkolem je danou situaci co nejefektivněji vyřešit.

První SERC pořádaný Místní skupinou Vodní záchranné služby ČČK Brno-město byl zaměřen na záchranu vodáků, kteří se na divoké řece převrátili s raftem. V dalším roce zachraňovali mladí vodní záchranáři uvízlého parašutistu. V roce 2009 se brněnští pořadatelé inspirovali skutečnou událostí, která se stala na řece Hudson v New Yorku. Letadlo se zde po vzletu srazilo s hejnem ptáků a muselo nouzově přistát na řece Hudson. Organizátorům se podařilo dostat na bazén malého větroně, představující americký boeing. Letadlo bylo umístěno na vodní hladině uprostřed bazénu, figuranti byli rozmístěni ve vodě, v okolí letadla a také na něm. V loňském roce se nechala pro tuto disciplínu zamrznout hladina bazénu. V simulované nouzové situaci šlo o záchranu hokejových hráčů, kteří se propadli na ledě do rybníka. Samozřejmě, že bazén nebyl skutečně zamrzlý, led simulovala velká bílá plachta se dvěma otvory uprostřed vyznačujících místo propadu. Každý figurant měl svůj daný scénář a určení, jaké má zranění, či zda je v bezvědomí. Závodníci museli ukázat znalosti o pohybování se na ledě i o záchraně postižených. Pro záchranu měli záchranáři k dispozici několik pomůcek. Této disciplíně vévodily domácí týmy z pořádající místní skupiny Brno-město. Obsadili druhé a třetí místo hned za vítěznými Poláky.

České juniorské reprezentaci se podařilo na Mistrovství Evropy juniorů 2010 v této disciplíně získat skvělé páté místo.

V současné době se již připravuje jubilejní pátý ročník těchto mezinárodních závodů, které si již za uplynulé roky zajistili velký ohlas a respekt. Letos se Grand Prix Moravie uskuteční ve dnech 4. - 6. března 2011 v prostorách bazénu TJ Tesla Brno-Lesná. K pravidelným účastníkům z České republiky, Polska a Německa přibudou letos i mladí záchranáři z Velké Británie a Skandinávie. K vidění tedy bude jak velké zápolení týmů, tak i jednotlivců, kteří těmito závody zahájí nominační sérii závodů na Mistrovství Evropy juniorů 2011, které se letos uskuteční v Kodani na začátku září.

Více se dovíte na www.vzs-brno.cz.

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>