Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě *zdarma* letos oslaví 5 let
 
      Lodě.cz jsou na českém lodním trhu známy již třináctým rokem. Když roku 1999 vyšlo první vydání internetového jachtařského magazínu Ré,

 
znamenalo to v určitém smyslu obrat, poněvadž tou dobou byl u nás internet teprve v plenkách a vydávat časopis na internetu připadalo většině lidí jako naprostý nesmysl. Od té doby však uplynulo již mnoho vody, lodní časopisy na internetu se brzy nato namnožily jako houby po dešti a po ovadnutí původního nadšení se definitivně ukázalo, že internet papír hned tak nenahradí. Nastala proto doba, kdy bylo vhodné přivést na svět i časopis tištěný. Lodě*zdarma* tak letos na podzim oslaví své první kulaté jubileum.

Jak už bývá zvykem u různých výročí, s oblibou se rekapituluje, vyzdvihují se úspěchy a růžovou barvou malují zítřky. Když jsem se dostal až sem, napadá mě, že takto veřejně hodnotit sama sebe se nesluší. Navíc bych se přitom nemohl vyhnout určitým záležitostem viděným v širším kontextu dění na lodním trhu, a vzhledem k tomu, že by to nebylo vždy jen příjemné čtení, raději tuto část hezky potichu přeskočím a použiji jen tu růžovou, abych vymaloval budoucnost.

Když čtete tyto řádky, jedná se vlastně již o současnost. Náš jubilant dostal k narozeninám na internetu novou a musím říci, že dostatečně důstojnou formu. Jedná se nyní vlastně o hybrid - křížence papírového a původního internetového projektu. Z těchto důvodů jsme také zároveň ukončili vydávání výhradně internetového časopisu Ré.
Časopisem Lodě*zdarma* lze nyní na internetu procházet s komfortem velmi podobným vydání papírovému a to na veškerých k tomu vhodných zařízeních. A nejde přitom prosím jen o pouhou formu. Touto změnou jsme zároveň odstartovali tak trochu novou, již zmíněnou "hybridní éru", když jsme na internetu umístili rozšířené vydání zahrnující podrobnější informace doplněné o současné multimediální technologie umožňující snadné přehrávání videí, sdílení?atd. Na známé doméně lodezdarma.cz se tedy počínaje tímto vydáním můžete dozvědět mnohem více, než se vešlo do našeho papírového vydání. Jedná se zejména o články, kterých je v tištěné verzi málo a často chybí vůbec.

Na stávajícím způsobu distribuce našeho papírového vydání časopisu se nadále ovšem nic nemění, jen náklad, který jsme u loňského posledního vydání zvýšili na patnáct tisíc výtisků už zůstane. Stále nás tedy můžete vyhledat na 247 čerpacích stanicích v okolí Prahy a Brna, u našich partnerů a v sezóně navíc v jachtklubech a na některých regatách a lodních událostech. A na závěr ještě jedna dobrá zpráva: Lodě *zdarma* jsou stále zdarma.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>