Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Cestovatelský festival Kolem světa karavanem a lodí v PVA EXPO PRAHA
 
      Od 11. do 12. března 2017 se v Kongresovém sále areálu PVA EXPO PRAHA uskuteční cestovatelský festival Kolem světa karavanem a lodí.

 
Série besed, přednášek a komentovaných projekcí doprovodí veletrhy FOR CARAVAN a FOR BOAT, které budou v areálu od 10. do 12. března probíhat.

KOLEM SVĚTA KARAVANEM: SOBOTA 11. března 2017
11:00 - 11:50: 5 LET S KARAVANEM PO EVROPĚ (přednáší Rostislav Jakub Krause)

Vydejte se po stopách Rosti a jeho rodiny, kteří propadli kouzlu cestování v karavanu. V průběhu posledních pěti let se vydali napříč Nizozemím, Skandinávií, Pobaltím, jižní Francií nebo Itálií. Styl života se změnil na aktivní digitální nomádství - cestování prokládané prací. S "bydlíkem" cestují od roku 2012, několikrát vyměnili jak karavan, tak tažné auto, a tak bude přednáška proložena mnoha praktickými radami na cestu.

12:00 - 12:50: VANEM CELÝM ZÉLANDEM (přednášejí Martina Svobodová a Petra Sadílková)
Dejte dohromady tři kamarády, osm měsíců na cestě, dvacet tisíc kilometrů od domova, patnáct tisíc najetých kilometrů, přidejte jednu téměř patnáct let starou dodávku a získáte jedno velké životní dobrodružství. Přijďte se podívat na to, jak lze pracovní dodávku přetvořit na obytného parťáka jménem Zelie, naskočte do něj a nechte se povozit po zemi dlouhého bílého oblaku, stříbrné kapradiny a ptáka kiwiho. Objevte krásy magické země AOTEAROA, kterou většina z nás zná jako Nový Zéland, nejen z okénka červeného vanu Hyundai H100.

13:00 - 13:50: VÝVOJ OD VANU KE KARAVANU (přednášejí Lucie a Miloš Lammrovi)
aneb od Nového Zélandu jen ve dvou, přes Kanadu a Ameriku, až po toulání se Evropou už ve čtyřech! Při ročním toulání se po Novém Zélandu byla koupě obytného auta téměř podmínkou. Vždyť tam snad mladí ani jinak necestují. A my tomu prostě propadli! Ono co je lepší, než se ráno probudit, uvařit si horký čaj, roztáhnout záclonky a mít ten nejlepší výhled na světě! Třeba na břehu hlubokého fjordu, téměř uprostřed nekonečných plání anebo na úpatí té skvělé sjezdovky! A když se vám pak rodina rozroste, výhody se jen násobí! Provedeme vás několika kontinenty, ukážeme naše oblíbené kempy a také porovnáme cestování ve dvou, kdy nám úplně stačil trošku upravený kombík, s našimi kratšími i delšími cestami teď, s dvěma malými dětmi.

14:00 - 14:50: BRONCO NAMIESTO HOTELA (přednášejí Zuzana a Martin Remišovi)
aneb vyrazit na 6 měsíců, zdolat Mongolsko a uvíznout v Sibiřské divočině. Takhle si svatební cestu nepředstavujete? Nevadí, ani my jsme netušili, jak to dopadne. Prostě jsme z Fordu Bronca poskládali náš domeček na kolech a vyrazili. Za 6 měsíců jsme ujeli 35 000 km, zvládli teploty od +30°C do -26°C, naháněli mongolské jaky i orlosupy, spálili se na poušti Gobi a otužovali v jezeře Bajkal. Třešničkou byla BAM road - jedna z nejnebezpečnějších cest světa, kde vás adrenalin fackuje každý den a musíte se spolehnout jen sami na sebe. A ani to někdy nestačí! To všechno ve dvojici a v jednom autě.


Dlouhodobé cestování s rodinou není snadné. Víťa a Renča budou vyprávět životní příběh, který však ukazuje, že odměna je sladká a že dělat věci jinak a lépe má své kouzlo. Od roku 2012 každoročně vyráží na několik měsíců s karavanem na cesty po Evropě. Přitom pracují a žijí téměř tak jako doma, ale navíc tvoří celé rodině zážitky.

16:00 - 16:50: JAK SI PŘESTAVĚT DODÁVKU A CESTOVAT PO EVROPĚ (přednáší Jiří Dolejš)
Když jsem před lety cestoval s kamarádem po Novém Zélandu, koupili jsme si malou dodávku a s pomocí místního kutila "Tima" ji přestavěli na obytnou. Několik let po návratu jsem si splnil sen a po skoro půl roce vyhlížení a vybírání toho správného auta zakoupil dlouhý a vysoký Ford Transit. S pomocí kamarádů a táty kutila ho pak následně přestavěl na obytné auto. Přestavba zabrala skoro dva měsíce, ale ve finále se povedla. Jak na to a jak pak vyrazit s takovým autem po Evropě vám prozradím během svého povídání.

17:00 - 17:50: ISLAND S DODÁVKOU A DRONEM (přednášejí Jana a Karel Wolfovi)
Island je zapomenutou evropskou divočinou na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. Je to jeden z mála koutů našeho starého kontinentu, kde se člověk může ještě ztratit v kouzelné přírodě bez lidí, obklopen horami, ledovci a monumentálními vodopády. K návštěvě jsme nepotřebovali letenky. Stačilo vyrobit malou vestavbu do naší malé dodávky Mercedes Viano a vyrazit do Dánska, odkud jsme pluli tři dny trajektem až na Island. Pro tříčlennou rodinku je spaní v takto malé dodávce ideální.

KOLEM SVĚTA LODÍ: NEDĚLE 12. března 2017
11:00 - 11:50: Z BOSTONU PŘES GRÓNSKO NA FAERY (přednáší František Novotný)

Obvykle plují jachty z Ameriky do Evropy přes Azorské ostrovy podél 40. rovnoběžky. František Novotný, který tuto trasu absolvoval již dvakrát, se však v třetím případě rozhodl pro mnohem severnější trasu ve stopách Vikingů. S dvojstěžňovou námořní plachetnicí FREELORD pak plul v létě 2015 z Bostonu přes Nové Skotsko a Nový Foundland do Grónska a odtud přes Island na Faerské ostrovy, kde kvůli časovému skluzu musel plavbu ukončit. Byl to nejbláznivější nápad, jaký jsem kdy měl, říká dnes.

12:00 - 12:50: HOLANDSKO? NA LODI! (přednáší Daniël Hagen)
Přednáška propagátora Holandska, Čechoholanďana Daniëla Hagena, z jeho plaveb po celé této vodou protkané zemi. Nejromantičtější města, městečka i vesnice. Nejhezčí ostrovy. Nejzajímavější přírodní rezervace. Kanály, grachty, řeky i jezera. Holandské speciality i tradiční gastronomie. Atrakce i muzea. Daniël od roku 1997 navštívil na desítkách různých obytných motorových lodích téměř všechny holandské provincie.

13:00 - 13:50: NA PLACHETNICI SEVERNÍ EVROPOU: RUSKO, FINSKO, ŠPICBERKY (přednáší Zdeněk Žižka)
Parta jachtařů z nejstaršího "Českého Yacht Klubu" na plachetnici Bagatela systematicky navštěvuje odlehlé mořské i jezerní oblasti na severu Evropy. Jako první loď pod českou vlajkou kompletně obepluli Skandinávii přes ruské vnitřní vody, přistáli na Špicberkách a prozkoumali jezerní oblast Saimaa ve Finsku. Letos se připravují na další arktickou polární plavbu.

14:00 - 14:50: EXTRÉMNÍ JACHTING (přednáší David Křížek)
Cesta českého jachtaře z Boleváku, přes oceány až do Extreme Sailing Series. Jaké to je létat nad vodní hladinou na nejrychlejším dvouposádkovém katamaránu světa? Jaká je technika jízdy, trim, strategie, taktika? Mění se bezpečnost a pravidla jachtingu? Na tyto otázky vám odpoví člen MASTERLAN týmu katamaránu Flying Phantom David Křížek. Pokud chcete posoudit, kam se jachting ubírá, je třeba si vyslechnout někoho, kdo všechny nové trendy reálně zažívá.

15:00 - 15:50: 10 LET CESTY ZA SNEM LA GRACE (přednáší Josef Dvorský)
Skupina českých bláznů vyhrnula rukávy a rozhodla se postavit repliku historické plachetnice z 18. století s cílem plout světem a plnit si své klukovské sny. Loď se zrodila v Africe a po dvou letech náročné práce vyplula světem. Její život byl jak na vlnách "jednou dole, jednou nahoře". Od nádherných plaveb mořem kolem Afriky, Evropy a Střední Ameriky, kde zažila mnohá dobrodružství, přes ztroskotání až po slavné vítězství v nejslavnějším závodě historických lodí světa.

16:00 - 16:50: LIDÉ A OCEÁN (přednáší Rudolf Krautschneider)
Mořeplavec Rudolf Krautschneider je legenda. Pluje po mořích již desítky let. Píše knihy o jednoduchých věcech, které už nevnímáme, a o výjimečných lidech, které nikdo nezná. Především však vábí lidi na moře. Kdyby se ho někdo zeptal, proč to dělá, asi by odpověděl: "Někdo na moři musí plout, protože bez jeho přítomnosti se nežije, ale jen přežívá." Profesí je dřevorubec, a proto si své lodě staví sám. V těchto dnech staví další loď a ve svých 74 letech se opět chystá na moře. Jeho přednášky jsou především o svobodě, naplněném životě a splněných snech.

17:00 - 17:50: S PLACHETNICÍ NA ANTARKTIDU A JIŽNÍ GEORGIU (přednáší Karel Wolf)
Cestovatel a fotograf Karel Wolf využil příležitost nastoupit na překrásnou historickou plachetnici Bark Europa a plavil se s ní z Ohňové země přes Drakeův průliv, Jižní Shetlandy a Bransfieldův průliv až na Antarktidu. Cesta snů trvala téměř dva měsíce a pokračovala přes Sloní ostrov, Jižní Georgiu a Tristan da Cunha až do Kapského Města v Jižní Africe. Pozorování rozlehlých kolonií tučňáků, lachtanů, tuleňů, rypoušů sloních a tisíců arktických ptáků patří k nejsilnějšímu cestovatelskému zážitku. Podobnou cestu můžete ale zažít i vy!

Více informací najdete na www.kolemsveta.cz - www.forcaravan.cz - www.forboat.cz

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>