Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatské plány na nadcházející turistickou
 
      Nejčastější a zcela logickou otázkou, kterou si všichni, a to nejen majitelé lodí kotvících v Chorvatsku, kladou, je: "Kdy zase budu moci jet do Chorvatska" ?

 
Naše redakce ve spolupráci s redakcí SeaMagazine, našeho rakouského partnera SeaHelp GmbH situaci pozorně sleduje a pečlivě zaznamenává veškeré relevantní informace, které z regionu přicházejí. O tom, že sezóna v Chorvatsku začne již není pochyb, ačkoli se doteď na toto téma vedou různé kontroverzní diskuze.

Minister Gari Cappelli poskytl interview
Dne 21.dubna poskytl chorvatský ministr turismu Gari Cappelli rozhovor chorvatskému deníku "Novi List" rozhovor. Tématem bylo samozřejmě rozvolňování opatření přijatých v souvislosti s koronavirovou pandemií. Jeho volný přepis vám nyní přinášíme.

Otevírat se bude po sektorech
Restriktivní opatření přijatá chorvatskou vládou a samotnými Chorvaty doposud striktně dodržovaná byla na evropské úrovni ojedinělá. Tato opatření budou nyní podle ministra postupně uvolňována a v průběhu následujících dnů a týdnů bude postupně rozhodováno, co a kdy se bude moci uvolnit. Podle něj je vláda přesvědčena, že v isolovaných segmentech může být turistický ruch postupně normalizován. Týkat by se to mělo např. privátního ubytování v apartmánech, dále ubytování v řídce obydlených oblastech a v nautickém průmyslu by již také šlo leccos uvolnit, jelikož trendem je povolovat pobyty v přírodě, kde je vzdálenost mezi lidmi přirozeně větší. S tím samozřejmě souvisí otevření hranic a cest do nejdůležitějších turistických cílů.

Rozvolňování by se mělo týkat i nautismu
Chorvatsko samozřejmě si je vědomo, že péče o zdraví turistů je v nynější době, kdy turismus opět začne být povolován, jednou z nejdůležitějších věcí i pro budoucnost. Na druhou stranu bude v příštích dnech stále složitější zdůvodňovat jak to, že např. Rakušan může v supermarketu v Rakousku nakupovat ne však v Chorvatsku a to i když budou dodržena veškerá hygienická opatření.

Plán: jen jeden hotelový pokoj ze třech a každý druhý stůl v restauraci
Chorvatský ministr při této příležitosti rovněž uvedl jaká konkrétní opatření by se v této postkoronavirové době měla v Chorvatské turistice dodržovat: "Budeme mezi jiným požadovat, aby se v hotelích pro provoz uvolnil jen každý třetí nebo čtvrtý pokoj. Po odjezdu turistů budou pokoje podle pokynů hygieniků několik dní prázdné, aby se mohly důkladně vydezinfikovat. V této době budou naopak obsazovány původně prázdné pokoje tak, aby celková kapacita byla držena na třetině až čtvrtině kapacity." Rovněž regulována by měla být podobně i kapacita restaurací. Hosté by u stolu neměli sedět kupříkladu po pěti, nýbrž po dvou a obsazován by měl být každý druhý nebo třetí stůl. Toto vše jsou opatření, která spolu s epidemiology zkoumáme a realita je taková že není důvod s tímto otálet. Experti na naše návrhy reagují pozitivně. Naše návrhy tedy v nejbližší době předložíme vládě.
Zdraví je přednější
Upřednostnění zdraví před ekonomickým prospěchem zní rozhodně odpovědně. Navrhovaná opatření pro hotely a restaurace jasně tento záměr reflektují.

Opatření analogická rakouským a německým
Chorvatský přístup k rozvolňování v době postkoronavirové lze celkem dobře chápat i v souvislosti s analogickými opatřeními přijímanými v Rakousku a Německu. Pokud se týká nás, skipperů, kde jsme před koronavirem už ve větším bezpečí než na vlastní lodi uprostřed Jadranu v lehké bríze? Z uvedeného lze očekávat tedy i zlepšení našich nadějí na nadcházející plavební sezónu.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>