Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
"Le Rubis" Francie
 
      Dnes se s naší výpravou podíváte na pobřeží Francie za ponorkou ,,Le Rubis' ? což v překladu znamená rubín (červený kámen). K ponorce ,, Le Rubis' jsme se vydali na 16 ?ti metrové jachtě Espadon, která má 12 míst pro potápěče s výstrojí a která se přímo specializuje na potápěčské výpravy na pobřeží francouzského Cote d´Azur.

 
Vraky podél pobřeží Cote d´Azur patří k jedněm z nejhezčích na celém světě. Její majitel a zároveň kapitán Charlie Oliviero je příkladem velmi zkušeného velitele lodi a působí zároveň i jako učitel potápění. Zná ty nejhezčí vraky na pobřeží jako své boty. Udělal na nás velký dojem nejen svými schopnostmi, spolehlivostí, ale i tím, že všechny situace zvládá klidně a často i s humorem. Na jeho účelné jachtě ,,Espadon' jsme se cítili jako doma. Nejenom potápění ale i francouszká kuchyně stojí zato ochutnat.
Ponorka ,, Le Rubis ' má za sebou slavnou a bouřlivou minulost z období 2.světové války. Tato 762 tunová ponorka nosící miny byla zhotovena v roce 1932. Mohla přenášet až 32 min. Byla vyzbrojena 5 ?ti torpédy na zádi a dvěma kanóny na palubě. Ponorka byla nasazována ve Středozemním moři a později v Atlantském oceáně a Severním moři, kde se podílela na podminování norských přístavů, aby se zabránilo zásobování německých oddílů.

Po podepsání dohody o příměří mezi Německem a Francií byla ponorka zabavena Brity a dána pod britské velení, kde bojovala pro francouzské odbojové hnutí. Zúčastnila se 28 misí s téměř 700 zaminováním a potopila 15 zásobovacích lodí, 7 pronásledovatelů ponorek, jednu nákladní loď a poničila jednu nepřátelskou ponorku.
Později byla využívána francouzským námořnictvem jako výcviková ponorka, než se rozhodlo, že bude potopena. To se stalo v roce 1956, kdy byla potopena na mořské dno do hloubky mezi 35 a 40 ? ti metry. I přesto, že před potopením byla odmontována výzbroj a že se objevují nepatrné známky rozpadu, poskytuje ponorka díky své poloze a stavu v jakém se nachází, neopakovatelný zážitek. Díky tomu, že je jen málo porostlá, vypadá jako by vyčkávala na nepřítele a každou chvíli se mohla dát do pohybu.
Svou velikostí ( 66 metrů ) poskytuje dost prostoru k prozkoumávání. Pro ponor je zapotřebí dobře rozpočítat čas strávený na dně, nezapomenout na dekompresní zastávky. Prohlídka Vás totiž tak uchvátí, že snadno zapomenete na čas. V případě, že je viditelnost bez nejmenší chyby, můžete otevřenou věží nahlédnout dovnitř a to maximálně ve dvou a pokud to půjde, je třeba abyste na nic nesahali, aby se nezvířily usazeniny. Opět prohlídku vnitřku ponorky doporučuji jen a pouze zkušeným potápěčům.
S přáním čistého vzduchu a dobré viditelnosti

Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>