Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Řecké želvy vráceny z Itálie zpět do Řecka
 
      Italští ekologové zahájili o víkendu přepravu 133 želv z jejich dočasného útočiště v Itálii do Řecka. Operace prováděná pod patronátem Evropského střediska pro záchranu želv Carapax je ukázkou, jak lze na mezinárodní úrovni řešit problémy ochrany ohrožených živočišných druhů, píše dnes agentura ANSA.

 
Želvy přebývaly až do neděle z různých důvodů v chovném zařízení v lokalitě Massa Marittima poblíž středoitalského Grossetta. Nyní mají nahradit v oblasti řeckého Epiru tamější želví populaci, která byla vyhlazena při rozsáhlých lesních požárech, jež v létě tuto část Řecka postihly. Nyní s příchodem dešťů se ale zničená příroda rychle zotavuje, a to vytváří příznivé podmínky pro vysazení nových exemplářů do jejich přirozeného prostředí.
Želvy jsou zatím v podpalubí lodě směřující z přístavu Ancona do Řecka a vědci mezitím vyhledávají nejvhodnější oblast pro jejich vysazení. Polovinu zásilky, která má zajistit obnovu želvích kolonií v Epiru, tvoří dospělí jedinci druhu Testudo hermanni boettgeri, které většinou zabavili italští celníci pašerákům. Právě pro tento druh želv je Řecko domovem. Další polovina je složena z mladých želv ve věku mezi třemi a pěti lety, které se už narodily v líhních střediska Carapax a volná příroda pro ně bude znamenat naprostou novinku.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>