Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Místo úniku oleje do Vltavy je opraveno
 
      Pracovníci Povodí Vltavy již opravili místo, kudy v sobotu z hydraulického systému jezu v Libčicích v okrese Praha - západ uniklo 50 litrů oleje do Vltavy. Nestandardní vypnutí systému však způsobilo další závady, jejichž oprava se protáhne minimálně do úterý, řekl dnes technik Povodí Vltavy Bohumil Nekolný.

 
Na odstraňování závad od neděle pracuje potápěč vybavený kamerou a vysílačkou. V hloubce čtyř metrů pod hladinou a při teplotě dvou stupňů Celsia pracuje na hranici svých možností, uvedl Nekolný.
Správce toku podle něj navíc neví, zda se v hydraulickém ovládání jezu nevyskytly i další poruchy. "Abychom byli schopni říct, že je vše v pořádku, musíme zkontrolovat celou soustavu, která je z 90 procent pod vodou," řekl. Olej unikl do řeky v sobotu v 8:00 a kolem 11:30 se dostal až do Kralup nad Vltavou. Na místo byli povolání hasiči, kteří v Libčicích a Kralupech instalovali norné stěny. Další stěnou přehradili Vltavu u Vraňan a olejovou skvrnu svedli do plavebního kanálu. Díky včasnému zásahu se na řece nevytvořila souvislá vrstva oleje, která by zamezila okysličování vody. Podle České inspekce životního prostředí proto havárie ekosystém neohrozila.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>