Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Nové mlýny - spor o vodní plochu skončil u Motejla
 
      O tom jak vysoká bude hladina pro vodní sporty hojně využívaných Nových mlýnů na Břeclavsku se vede již delší dobu spor mezi ministerstvy zemědělství a životního prostředí. V současné době se ve věci angažuje ombudsman Otakar Motejl, podle nějž lze věc vyřešit kompromisem.

 
Ministerstvo zemědělství je na straně vodohospodářů žádajících co nejvyšší hladinu. Ekologové to v zájmu ochrany přírody odmítají spolu s ministerstvem životního prostředí. "U obou úřadů převládá nechuť se dohodnout," řekl dnes Motejl. Jedním z řešení by podle ombudsmana mohla být domluva na kolísavé výšce hladiny.
V době hnízdění ptáků by byla vždy nižší a pak se zvýšila, čímž by se učinilo zadost vodohospodářským a závlahovým zájmům. Ombudsman rovněž zdůraznil, že není specialista na tuto problematiku. Návrh s kolísáním hladiny však podle něj vznikl ve zcela odborných kruzích. O osudu Nových mlýnů budou v Brně jednat v nejbližší době zástupci obou ministerstev. Termín schůzky zatím není znám.

Vodní dílo Nové mlýny, tvořené třemi nádržemi, vzniklo v 70. letech zaplavením vesnice Mušov. Pak se zjistilo, že v nádržích je nutné vybudovat dva umělé ostrovy kvůli hnízdění vzácných ptáků. Hladina byla proto snížena na výšku 169,5 metrů nad mořem. Ostrovy stály asi 60 miliónů a ekologové odmítli opětovné zvýšení hladiny. Tvrdí, že ostrovy budou zaplavováním zničeny a zlikvidován na nich bude i lužní porost. Vodohospodáři ale na to říkají, že kvůli nízké hladině dílo neplní svůj účel.

Spor se dostal až k České inspekci životního prostředí, která rozhodla, že výška 169,5 metru nad mořem nesmí být překročena. Krátce poté ale Okresní úřad v Břeclavi rozhodl, že hladina může být o půl metru zvýšena. Vodohospodáři chtějí ale zvýšení na původních 170,35 metru nad mořem. Věc pak skončila u Motejla a doufejme, že bude do nadcházející sezóny ku prospěchu všech zainteresovaných stran úspěšně vyřešena.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>