Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Azurovém pobřeží klesá zájem o pronájem luxusních lodí
 
      "Telefony nevyzvánějí." Plachetnice a luxusní jachty, od Cannes až po Menton, zůstávají na začátku tohoto léta zakotveny u nábřeží, specialisté v oboru mluví o "stagnaci nájemního trhu".

 
"Oproti minulé sezóně jedeme zpomaleně," potvrzuje Eric Arnold ze společnosti Galaxsea Marine, která pronajímá lodě v Monaku. "Není žádná tlačenice. Už od června nabídka převyšuje poptávku," zdůrazňuje Jean Laclaveria, ředitel společnosti Aegitna, která v Cannes pronajímá lodě na okružní plavby. Jeden příklad, který předcházel současné situaci: "V květnu, v období, k němž se koná monacká Grand Prix F1 a jež je vyloženě příznivé pro to, aby si bohatí lidé pronajímali luxusní lodě, především na monackém pobřeží, byl obrat nižší o 40 procent oproti loňsku," upřesňuje Eric Arnold. Tento pokles vysvětlují podle specialistů ekonomická rizika, nepříznivá atmosféra na burzách a strach spojený se zářijovými atentáty ve Spojených státech.

"Naši klientelu tvoří z osmdesáti procent cizinci, jsou to evidentně lidé zámožní, ale utlumení na burzách se jich týká přímo. Postihuje je i kurs dolaru blížící se kursu eura," říká Eric Arnold. Tito klienti si pronajímají luxusní 30 až 40metrové lodě v ceně 7000 euro za den, včetně tří členů posádky a kapitána. Dotazovaní zprostředkovatelé ale odmítají vyčíslit objem sjednaných obchodů. Nicméně přiznávají, že nynější situace se netýká milionářů, kteří si nadále pronajímají "lodi snů" za podle nich přemrštěné ceny - 200.000 euro za týden. Od Cannes po Menton nabízí Azurové pobřeží k pronajmutí 400 lodí. Podle pronajímatelů jsou rezervace poslední tři roky stále více ojedinělé. "Většina našich zákazníků chce lodě jen ze dne na den a rozhoduje se na poslední chvíli," poznamenává Annette Pozniaková ze společnosti Latitude. "Využívají toho a vyjednávají o ceně, což se dříve nestávalo," zdůrazňuje Jean Laclaverie. Zprostředkovatelé pochybují o zdraví trhu s velkými luxusními loděmi, který tak vychvalují stavitelé lodí, hovořící o ročním nárůstu prodeje o 20 až 30 procent. "Přímo na místě je situace jiná. Od počátku léta je většina pronajímaných lodí v přístavu a jejich majitelé jsou nespokojení," podtrhuje Jean Laclaverie, který stejně jako jeho kolegové očekává "opravdový začátek sezóny" až 14. července.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>