Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Potvrzeno: Lodě starší osmi let budou zbaveny povinnosti platit DPH
 
      Majitelé lodí v Chorvatsku starších osmi let si mohou konečně vydechnout.

 
Z oficiálního sdělení chorvatského ministerstva financí, které obdržel SeaHelp jakožto přední poskytovatel asistenčních služeb na moři vyplývá, že povinnosti budou zproštěny všechny lodě bez ohledu na to, zda se jedná o výrobky původem z EU nebo jsou v EU registrovány. Toto opatření je v přímém souladu s podporou turistiky v Chorvatsku v souvislosti se vstupem do EU. SeaHelp vnímá tuto strategii jakožto plnou podporu chorvatských orgánů majitelům lodí pocházejících z členských států EU v předvečer vlastního vstupu do tohoto společenství.

Ve sdělení ministerstva financí se doslovně píše: vzhledem k tomu, že Chorvatsko je turistickou destinací jsme toho názoru, že dovoz bez nutnosti platit dph by se měl vztahovat na lodě s dosavadním statutem dočasného dovozu do země i tehdy, pokud jsou registrovány pod vlajkou třetích zemí pokud datum jejich prvního použití je nejméně 8 let před datem vstupu Chorvatska do EU. V normální řeči to znamená, že od dovozní DPH jsou osvobozeny lodě starší osmi let a to ať už se z hlediska zákona o DPH jedná o výrobky pocházející z EU nebo lodě registrované v některé ze stávajících členských zemí. S takovou benvolencí nemohl dopředu nikdo počítat.

Pro majitele lodí, které se nalézají na území Chorvatska a jejichž datum první registrace leží před 1.7.2005 to znamená, že počínaje 1.7.2013 budou muset navštívit chorvatské úřady a požádat o vystavení celní deklarace. Za lodě do 12m délky pak zaplatí clo ve výši 1,7%. Lodě přes 12m jsou pak od plateb osvobozeny zcela. V této celní deklaraci pak bude výslovně uvedeno, že nepodléhají povinnosti platit DPH.

SeaHelp počítá s tím, že toto oficiální sdělení ministerstva financí (pod č.j.: 050-01/13-01/176) bude v červnu přijato jako zákon. O dalsím postupu po 1.7.2013 však zatím není nic bližšího známo. Majitelé dotčených lodí se však nemají čeho obávat. Půjde-li opět o byrokratické problémy, SeaHelp je bude podobně jako v případě dodaňování opět zasvěceně informovat.

sea-help.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>