Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Střídání posádek v Chorvatsku
 
      Na jaře uvedený článek uvádějící výtažek z vyhlášky Chorvatského ministerstva námořní plavby vyvolal širokou diskuzi ohledně nepřiměřeně vysokých poplatků vybíraných Chorvatskými úřady od majitelů lodí za střídání posádek. Podle tohoto předpisu všichni, kdož plují se svými přáteli více než třikrát za sezónu, musí od čtvrtého střídání platit za osobu 400,-Kuna. Při každém dalším střídání se tato částka zdvojnásobuje.

 
Potud předpis. Nám se podařilo získat výklad Ministerstva námořní plavby, které k tomuto předpisu dodává, že záměrem bylo především zabránit ilegálním charterům: Při střídání posádek, u nichž nedojde k výměně více než 50% posádky nebudou poplatky vyžadovány. Konkrétně tedy, pokud manželský pár se dvěma dětmi vlastní loď a pluje s dalším manželským párem rovněž např. se dvěma dětmi a po společné plavbě manželský pár na návštěvě loď opustí a místo něj přijede jiná čtveřice přátel, nebudou poplatky vyžadovány, protože se evidentně nejedná o ilegální charter. Pokud by však na lodi zůstal majitel sám a vyměnil by kupř. 7 členů posádky, vypadala by situace samozřejmě trochu jinak.
pocasi na Jadranu umi prekvapit i uprostred letaDiskutována byla i popsaná situace s opuštěním a opětném připlutí do Chorvatských výsostných vod se střídáním posádek v jiném státě. Tady měla vyhláška na mysli možnost fingovaných opuštění Chorvatských vod za účelem střídání posádky, při kterém by při opětném vplutí do Chorvatských vod byla posádka přihlášena na jiném kapitanátě jako první. Tady by se tedy opět jednalo o ilegální charter a vzhledem k propojení všech přístavních úřadů počítačovou sítí, nemělo by takovéto ?podnikání? dlouhé trvání.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>