Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Z havarované ponorky Kursk vyňaty všechny jaderné články
 
      Ruští atomoví odborníci dnes vyprostili poslední jaderné palivové články z pohonného reaktoru ponorky Kursk, která se v srpnu 2000 potopila v Barentsově moři a pohřbila ve svých troskách 118 námořníků. Agentura ITAR-TASS sdělila, že tato práce se prováděla v suchém doku loděnic Něrpa u Murmanska.

 
Teď bude možné trup ponorky rozmontovat. Agentura napsala, že dosud nikdy se ve světě neprováděla podobná práce v suchém doku. Ruští loďaři v součinnosti s vojenskými odborníky a posádkou murmanské plovoucí technické základny Imandra však tuto jedinečnou operaci zvládli.

Palivové články z Kursku budou uloženy v loděnici Atom-flot. Vyšetřování zkázy ponorky skončilo loni v létě. Odborníci konstatovali, že na náhodné explozi cvičného torpéda, která tragedii odstartovala, nenese vinu lidský faktor. Výbuch zavinil únik vysoce explozivního kysličníku vodičitého, používaného jako palivo pro torpéda 65-76 Kit. Zbraně na přídi plavidla pak vybuchly silou mírného zemětřesení. Vrak Kursku byl vyzvednut z mořského dna a odtažen do loděnic u Murmansku. Těžce poškozená příď byla oddělena a ponechána na mořském dně v obavě, že by se při vyzdvihování vraku mohla odlomit a celou operaci narušit. Některé fragmenty přídě pak vyzvedli záchranáři

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>