Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Loď, která uvízla na Labi, je již v loděnici v Děčíně-Křešicích
 
      Nákladní loď, která v pátek uvízla na Labi v Děčíně, se včera podařilo plavcům z Československé plavby labské (ČSPL) odtáhnout do loděnice v Děčíně-Křešicích.

 
"Pracovníci ústeckých zdymadel na Střekově nám včera ráno pustili více vody, a tak jsme plavidlo dostali pomocí kolesového a tlačného remorkéru do loděnice, kde bude opraveno," řekl ČTK dispečer ČSPL Ladislav Fous. Hladina Labe má nyní výšku 150 centimetrů. Lodníci pro transport lodi potřebovali výšku hladiny 200 centimetrů. Zdymadla jim proto pustila takzvanou vlnu. Přesun plavidla z labské mělčiny u Tyršova mostu do loděnice trval asi hodinu. Loď, která má nosnost 1100 tun, plula prázdná z loděnice v Křešicích do Loubí, kde měla posádka nakládat a pak plout do Německa. Po nárazu do překážky v plavební dráze dosedla na dno řeky. Do proražené lodi natekla voda. Hasiči s potápěči proražené místo potáhli speciální folií, a tak zabránili možnému úniku ropných látek. Vodu posléze přečerpávali do přistaveného člunu. Přes víkend se lodníci snažili dostat loď ke druhému břehu, kde měli k dispozici technické zázemí včetně elektřiny. Tento pokus nevyšel. Plavidlo se podařilo posunout jen o několik metrů a pak znovu usedlo na dno.

Nehody lodí na Labi nejsou za nízkých stavů hladiny ničím výjimečným. "Vodní cesta není upravena, a tak musíme počítat s občasnými nehodami," řekl člen představenstva ČSPL Miroslav Šefara. ČSPL tento týden poslala po Labi několik lodí, aby si udržela zákazníky. "Pokračujeme tím ale ve ztrátovém provozu, který začal v květnu," dodal Šefara.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>