Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
"Tonoucí" ponorka vyvolala rozruch v Moskvě
 
      Rozruch vzbudila v Moskvě ponorka Novosibirskij komsomolec, která od loňského podzimu kotví v přístavu na kanálu Moskva pár kilometrů od Kremlu. Podle agentury ITAR-TASS kvůli lhostejnosti úředníků stroj, který byl s velkými potížemi dopraven do Moskvy a v němž má vzniknout muzeem, zamrzá a klesá ke dnu.

 
Rozhořčené moskevské vedení to však označuje za "novinářskou kachnu". Podle konstruktéra Jurije Grigorjeva se o ponorku, která stojí v přístavu Chimkinská vodní nádrž na kanálu Moskva, nikdo nestará. Není zásobována elektřinou a teplem a může prý přijít kvůli nízké hladině vody v kanálu vniveč. Je přesvědčen, že moskevské úřady nezajistily bezpečnost ponorky a daly ji zakotvit v náhodně vybraném místě. "Povodeň, která se blíží, může porušit hermetičnost trupu a to si vyžádá záchranné práce ve vzdálenosti asi pěti kilometrů od Kremlu," varoval. Podle Grigorjeva Severní strojírenský závod v Severodvinsku věnoval mnoho úsilí, aby ponorku na žádost moskevské vlády upravil jako muzeum. Moskva se podle něj chtěla pochlubit jedinečným exponátem, který co do zařízení a technické výstroje předčí 75 ponorek, jež se ve světě využívají jako muzea.

Bitevní dieselová ponorka Novosibirskij komsomolec, která je podle klasifikace NATO označována jako Tango, byla po 25 letech služby upravena pro potřeby muzea a loni v září přepravena na pontonech do Moskvy. Transport ze Severodvinsku po Bílém moři, Volze a kanálu Moskva byl prý velmi komplikovaný. Má se za to, že návštěvníci muzea budou moci postát na palubě, vyšplhat se na kapitánský můstek a podívat se do periskopu. Jak ale tvrdí odborníci, přezimování v moskevském kanálu je pro ni daleko nebezpečnější než bojová služba. Moskevské vedení nicméně tvrdí, že ponorka je v dobrých rukou a že v létě bude instalována na svém stálém místě poblíž zábavního parku ve čtvrti Severní Tušino. "Rozhodně neklesá ke dnu. Na instalaci muzea se pracuje a otevřeno bude podle plánu," řekl novinářům zmocněnec Moskvy v horní komoře parlamentu Oleg Tolkačov. Podle něj jsou pověsti o "smrti" ponorky pouhou fámou, kterou šíří zájemci o vybudování dočasného zázemí pro plavidlo. Ponorka je umístěna na pontonu a žádné problémy jí prý nehrozí. Jediné, co zatím znepokojuje služby, jež dohlížejí na bezpečnost, je zvýšená pozornost o ponorku ze strany moskevských obyvatel. K plavidlu, které kotví na nepřístupném břehu kanálu Moskva, se hrnou stovky zvědavců. Nedbají přitom ani jarního tání a s klidem přecházejí po tenkém ledu, aby se mohli zledovatělého černého trupu dotknout. Rusové dosud velmi emotivně vzpomínají na havárii jaderné ponorky Kursk, která si vyžádala životy 118 námořníků. Moskevské muzeum ponorky má nicméně zdůraznit zejména ruskou vojenskou moc.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>