Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Záchranáři míří k havarované ponorce v Barentsově moři
 
      MOSKVA 4. července - Z přístavu Severomorsku dnes vyplula k ponorce Kursk, potopené v Barentsově moři, ruská záchranná loď Rudnickij s odborníky na jadernou energii a radiační bezpečnost. Do té doby, než se na místo loňské havárie dostaví mezinárodní tým potápěčů, specialisté podrobně prozkoumají prostředí kolem poškozené jaderné ponorky.

 
První etapa složité operace, při níž bude z Barentsova moře vyzvednuta ponorka Kursk se dvěma jadernými reaktory, má začít v polovině července. Toto moderní plavidlo se potopilo loni 12. srpna a pohřbilo na mořském dně všech 118 námořníků. Po lodi Rudnickij zamíří v příštích dnech k místu náročné vyprošťovací operace ještě několik pomocných plavidel a vojenských lodí. Na palubě velké vojenské protiponorkové lodi Severomorsk bude umístěn štáb zvláštní výpravy v čele s náčelníkem štábu Severní flotily viceadmirálem Michailem Mocakem.
Skupina ruských potápěčů dnes ve skotském městě Aberdeenu začala trénovat vyzdvižení Kurska z moře. Rusové se zatím seznamují se zahraničními přístroji k potápění do velkých hloubek. Ruští potápěči potom na lodi Mayo odplují k místu, kde spočívá Kursk, a při plavbě dokončí trénink spojený s vyzvednutím ponorky. V Rusku zase prodělávají trénink čtyři norští potápěči, kteří budou pracovat na Kursku s ruskými kolegy. V první fázi vyproštění havarované ponorky budou do jejího trupu proraženy otvory pro speciální ocelová lana, jež s pomocí hydraulického zařízení vyzvednou plavidlo na hladinu. V této etapě bude také oddělena přední část ponorky, která byla nejvíce poškozena. Vyprošťovací práce byly svěřeny nizozemské firmě Mammoet a potrvají nejméně do 20. září.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>