Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Potopení ruské ponorky před dvěma roky zavinila exploze torpéda
 
      Potopení ruské jaderné ponorky Kursk před necelými dvěma roky způsobila exploze vlastního torpéda na přídi plavidla. K tomuto závěru dospěla ruská vládní vyšetřovací komise.

 
Potopení ruské jaderné ponorky Kursk před necelými dvěma roky způsobila exploze vlastního torpéda na přídi plavidla. K tomuto závěru dospěla ruská vládní vyšetřovací komise. Jak dnes v Petrohradě informoval její předseda a ministr průmyslu, vědy a technologií Ilja Klebanov, jako příčina tragédie byla vyloučena srážka s jinou ponorku, nebo výbuch miny z druhé světové války.
Komise podle Klebanova dospěla k jediné správné verzi - příčinou havárie Kursku byla exploze cvičného torpéda. Tato vysoce vznětlivá torpéda, jejichž obsluha vyžaduje speciální nářadí, byla mezitím odstraněna ze všech vojenských plavidel ruské námořní flotily.
Tímto sdělením se Klebanov už předem vyslovil k závěrečné zprávě komise, která se naposledy sejde koncem tohoto měsíce. Klebanov navíc prohlásil, že prozatím byly odloženy všechny záchranné práce na vyzdvižení zbývajících trosek ponorky ze dna Barentsova moře.
Ponorka Kursk ztroskotala během vojenského cvičení v Barentsově moři v srpnu 2000 a při neštěstí zahynulo všech 118 námořníků na její palubě. Kursk byl vyzdvižen už loni v létě, kdy byl odtažen do doku nedaleko přístavu Murmansk. Tělesné pozůstatky většiny členů posádky byly identifikovány a pohřbeny. Vrak byl prozkoumán a poté sešrotován. Části silně poškozené přídě, které při vyzvedávání Kursku zůstaly z bezpečnostních důvodů na dně moře, byly vyzvednuty na hladinu v uplynulých týdnech.
Ruská armáda bezprostředně po havárii Kursku rozhodně odmítla vlastní zavinění a tvrdila, že ponorka se potopila po kolizi s jiným cizím plavidlem. Norská měřící stanice však vzápětí po nehodě oznámila, že na palubě Kursku zaregistrovala několik po sobě následujících explozí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>